07 November 2013

KOTOR..!! Jual Tauhu Dalam Bekas Tong Cat

Bekas diperbuat daripada kayu sepatutnya digantikan dengan logam.
Bekas tong cat yang digunakan pekerja kilang untuk merendam tauhu dan soya.
GOMBAK - Bekas tong cat digunakan oleh sebuah kilang pembuat tauhu di Greenwood untuk mengisi soya sebelum dimasukkan dalam mesin pengisar selain merendam tauhu yang telah siap diproses.

Selain itu, air sisa pemprosesan dilihat bertakung di atas lantai dan disalirkan terus ke dalam longkang sebelum mengalir ke sungai berhampiran.

Disebabkan tiada tempat penyimpanan barang, bahan mentahnya pula diletakkan di luar kilang kurang 30 meter dari bangsal kuda.

Kilang yang beroperasi lebih tiga tahun itu didapati tiada lesen perniagaan dan difahamkan mengedarkan produknya di beberapa pasar sekitar kawasan ini  termasuk pasar borong Selayang.

Di peringkat awal, operasinya hanya kecil-kecilan, namun kebelakangan ini kilang tersebut dilihat semakin ketara.

Pemiliknya, seorang warga tempatan menggunakan khidmat lapan pekerja warga asing terdiri daripada warga Indonesia dan Myanmar yang tidak dapat dipastikan sama ada mempunyai permit pekerjaan secara sah atau sebaliknya.

Menurut Pengarah Jabatan Kesihatan Majlis Perbandaran Selayang, Dr Razif Zainol Abidin, kilang yang beroperasi di atas tanah pertanian itu telah diperiksa sebanyak tiga kali dalam tempoh dua tahun selepas menerima aduan orang awam yang mempertikaikan tahap kebersihannya.

Katanya, MPS tidak berkompromi dengan kilang tersebut selepas banyak kesalahan dilakukan yang bukan hanya mencemar alam, tetapi dikhuatiri menjejaskan kesihatan orang awam yang membeli tauhu yang diprosesnya.

“Tindakan adalah di bawah Undang-undang Kecil 62, Undang-undang Kecil Pelesenan Establismen Makanan (MPS) 2007, Seksyen 762 Akta Kerajaan Tempatan 1976 dan Seksyen 3 Undang-undang Kecil Pelesenan Tred, Perniagaan dan Perindustrian.

“Kesalahan adalah kerana meletakkan bahan mentah di atas lantai, melepaskan sisa buangan terus ke dalam longkang dan terdapat pembiakan lipas, lalat serta tikus melalui penemuan najis dan bau,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Katanya, sebagai menghalang kilang meneruskan operasi, beberapa peralatan telah disita terdiri daripada acuan tauhu yang diperbuat daripada kayu, mesin pengisar, mesin pemotong dan juga tauhu mentah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan