10 September 2008

SAR DI PERAK MENERIMA BANTUAN MASING-MASING DARI KERAJAAN NEGERI - MISBAH


Perjuangan selama hampir 10 tahun menuntut hak bantuan perkapita dikembalikan semula kepada SAR, kini tuntutan perjuangan mereka menjadi satu kenyataan apabila kerajaan Pakatan Rakyat (PR) mengembalikan semula hak mereka. Suatu ketika beberapa buah SAR hampir kepupusan murid dan guru akibat tekanan dan penderaan ini. Para guru berbulan-bulan tidak dibayar gaji, kalaupun dbayar pendapatan mereka hilang separuh, akibat tekanan ini, ada guru yang terus meninggalkan sekolah, mencari rezeki di tempat lain, akibatnya Ibubapa hilang keyakinan kepada SAR, anak-anak mereka ditukarkan ke sekolah. Mereka diugut dengan berbagai tekanan dan ancaman, SAR dilabel melahirkan manusia ganas, masa depan yang gelap dan berbagai lagi.
Saya sendiri pernah berkhidmat di SAR sejak tahun 2000 hingga 2004, dan turut merasai penderitaan ini, bayangkan SAR hanya mampu membayar gaji RM 350 sebulan selepas perkapita dibekukan, RM 350 sebulan itu pula bukan dibayar setiap bulan, dibayar setelah SAR dapat duit dari merata sumber. Begitulah nasib SAR ketika itu. Kini Alhamdulilah, kerajaan PR yang suatu ketika dulu menjadi pembangkang yang menentang tindakan zalim ini, akhirnya setelah diberi mandat oleh rakyat bagi mengambil alih kuasa ini telah mengembalikan semula hak mereka bagi membolehkan SAR mengurus tadbir dengan baik dan mengembalikan semula zaman kegemilangan SAR.Petang semalam, buat sekian lamanya penantian yang penuh penyeksaan ini diakhiri dengan penyerahan cek-cek bantuan perkapita kepada 14buah Sekolah Menengah Agama Rakyat (SMAR) dan Sekolah Rendah Agama Rakyat oleh ke Bawah Duli Yang Teramat Mulia Raja Dr. Nazrin Shah Raja Muda Perak Darul Ridhuan di Masjid Ehsaniah Kg. Kelan, Slim River sempena majlis Perasmian Masjid tersebut. '
Sebahagiannya akan diserahkan pada majlis yang lain. Sekolah-sekolah tersebut ialah SMAR Abbasiah , Sungkai sebanyak RM 183,600, Taufiqiah, Behrang RM 35,700. Idrisiah, Kuala Kangsar RM 268,770, Al Hidayah, Ipoh RM 117,300, Darul Quran, Chenderong Balai 10,200Yusoffiah, Pengkalan Hulu 91,800 dan Tahfiz Wal Qiraat Ad Din, Tualang Sekah RM 51,000. Manakala SRAR pula ialah Sekolah Islam Pintar, Kinta RM 20,400, Tarbiyyah Islamiah (SRATI), Kinta RM 13,200, Al Furqan, Kuala kangsar RM 18,000, Al Hidayah, Kinta RM 45,780,Al Ummah, Kinta RM 25,260, Madrasah Ulumul Syariah Wal Quraniah, Kuala Kangsar RM 40,940, Madrasah Tarbiyyah Islamiah, Taiping RM 5,760 dan Madrasah Tarbiyyah Islamiah Tapah RM 2,106. Malahan dalam ucapan YAB Dato’ Seri Ir Hj Nizar Jamaluddin sewaktu berucap bagi mengalu-alukan majlis telah mengumumkan bahawa kerajaan PR akan turut menganugerahkan tanah seluas yang bersesuai kepada SAR untuk diusahakan bagi menjana pendapatan dan ekonomi SAR. Sekarang terserlahlah bahawa segala tohmahan jahat dan sangkan buruk kepada kerajaan PR hanyalah suatu dendam kesumat BN yang masih lagi tidak menerima hakikat kekalahan dalam PRU yang lepas.

KEMENTERIAN GAGAL, APABILA 9.56 JUTA PERALATAN PPSMI HILANG


Nyza Ayob Wed Sep 10, 08 7:24:01 am MYT
KUALA LUMPUR, 10 Sept (Hrkh) - Laporan Audit Negara 2007 yang menunjukkan berlaku kehilangan sebanyak 9.56 juta kehilangan peralatan program pengajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris (PSMBI) cukup memeranjatkan dan memalukan bagi pelajar-pelajar yang diperkenalkan dengan sistem pengajaran tersebut.
Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusuf menegaskan melalui laporan tersebut, Badan Pencegah Rasuah (BPR) juga mendapati terdapat kecurigaan dalam jual beli peralatan tersebut dan tidak menolak kemungkinan berlaku satu penyelewengan.
Katanya, kehilangan peralatan bagi program pengajaran PSMBI itu juga menunjukkan kegagalan Kementerian Pelajaran Malaysia dalam pelaksanaan pembelajaran tersebut.
"Sekarang ini masalah semakin teruk dengan laporan audit ini. Sudahlah kegagalan pengajaran tersebut, ditambah pula dengan kehilangan peralatan pembelajaran tersebut. Apa sudah jadi di Malaysia ini? Ini cukup memalukan.
"Sebab itu PAS menegaskan agar pengajaran dilakukan dalam bahasa ibunda. Jika hendak memperkemaskan pembelajaran bahasa Inggeris ialah dengan memantapkan pengajaran bahasa Inggeris terlebih dahulu.Masih ada ruang untuk kerajaan berpatah balik dan membatalkan PSMBI ini. Dengan kehilangan peralatan ini, bagaimana program tersebut dapat dilaksana?,"katanya sewaktu menghubungi Harakahdaily baru-baru ini.
Malah katanya, satu kajian terperinci yang dilakukan oleh ahli akademik di sebuah universiti tempatan menyatakan kelemahan guru-guru yang mengajar PSMBI serta memakan masa hampir 20 tahun untuk memperbaiki kelemahan tersebut.
Tambahnya, penemuan tersebut adalah serius dan kenyataan bahawa pelajar-pelajar mencapai keputusan yang cemerlang merupakan satu pembohongan dan merupakan kegagalan pengajaran PSMBI ini. - mks. _