23 November 2008

PAS PERAK KELUARKAN VCD PENERANGAN


Jabatan Penerangan PAS Perak telah mengeluarkan video penerangan bagi menyalurkan maklumat yang sebenar sebagai langkah menangkis tohmahan dan fitnah yang disebarkan oleh pepuak Umno yang memburuk-burukan kerajaan Pakatan Rakyat Perak.

Penyebaran video tersebut secara percuma adalah bagi tujuan memperkukuh sokongan dan keyakinan diakar umbi dan diharap mereka pula akan dapat menyalurkan maklumat yang benar dan tepat ini kepada masyarakat bahawa pimpinan PAS yang menerajui kerajaan Pakatan Rakyat hari ini menepati kehendak rakyat yang mahukan perubahan kearah kesejahteraan rakyat.

Dapatkan video penerangan tersebut secara percuma dengan menghubungi pejabat Perhubungan PAS Negeri Perak melalui telepon : Khalilul Rahman - 0195713771

NIK AZIZ ENGGAN CAMPUR TANGAN ISU LADANG BABI DI KEDAH

KOTA BHARU: Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini menegaskan beliau tidak mahu campur tangan berhubung cadangan negeri Kedah untuk mewujudkan ladang babi moden di Bukit Selambau, di negeri itu.
Ketika diminta mengulas mengenai perkara itu, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata cadangan berkenaan merupakan urusan kerajaan negeri Kedah dan berharap ia dapat diuruskan dengan sewajarnya.
"Cadangan untuk buka ladang babi tu merupakan urusan negerinya (Kedah), kita tak masuk campur, pandai-pandailah urus,' katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis Perwakilan Tahunan Negara ke-83 Persatuan Bekas Tentera Malaysia di sini, hari ini.
Beliau berkata tumpuannya kini hanya untuk menjaga Kelantan dengan tidak membenarkan babi dipelihara secara komersial, sebaliknya hanya diternak secara keci-lkecilan sebagai bekalan makanan penduduk bukan Islam.
"Di Kelantan saya sekat awal-awal lagi supaya tiada babi diternak secara komersial, sebaliknya kita hanya benarkan ia diternak sekadar di belakang rumah, bukan untuk berniaga," katanya.
Dalam perkembangan lain Nik Aziz turut bersetuju dengan cadangan Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) Datuk Muhammad Abdul Ghani yang mahu kerajaan turut melantik senator di Parlimen daripada kalangan bekas anggota tentera.

DUTA NEGARA ASING, PELABUR KAGUM DENGAN KERAJAAN NEGERI

negara asing, pelabur kagum dengan Kerajaan Negeri
Johari Jaafar Fri Nov 21, 08 1:51:26 pm MYT
IPOH, 21 Nov (Hrkh) - Perkembangan yang berlaku dalam seminggu ini seakan memberikan perkembangan terbaru dalam suasana politik dan ekonomi negeri apabila dalam tempuh tersebut, Menteri Besar Perak, Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sering dikunjungi duta asing dan pelabur dari luar negeri

Mereka menyatakan kekaguman terhadap kerajaan Pakatan Rakyat Perak, walaupun mereka tidak mendapat gambaran sebenar kerajaan Pakatan Rakyat melalui media arus perdana.

Demikian dinyatakan oleh Setiausaha Politi Menteri Besar Perak, MIsbahul Munir Masduki ketika ditemui wartawan Harakahdaily di pejabatnya semalam.

Menurut beliau, apabila mereka membuat kunjungan ke negeri ini, mereka dapat saksikan sendiri bahawa apa yang berlaku di Perak menggambarkan yang sebaliknya daripada apa yang digambarkan oleh media.

"Mereka juga melihat Perak sangat berpotensi dalam bidang industri, pertanian, perlombongan dan sebagainya. Para pelabur menyatakan penuh minat, bahawa Perak adalah negeri yang cukup stabil untuk mereka menanam modal," jelasnya.

Pelabur dari Brazil, Jose Maciel Duantie de Paich, dalam kunjungannya ke Pejabat Menteri Besar Perak telah bercadang untuk memperkenalkan teknologi pertanian Brazil di Perak.

Begitu juga dengan Kunjungan hormat Pesuruhjaya Tinggi Singapura T. Jasudasen, telah menyatakan hasrat untuk menjalin kerjasama ekonomi, pelancongan dan pendidikan.

"Seorang pelabur dari New zealand, Richard N Tankersley, menyatakan hasratnya untuk memperkenalkan teknologi moden dalam perladangan.

Sebelum itu Miss Penny Williams, Pesuruhjaya Tinggi Australia Ke Malaysia telah mengunjungi Menteri Besar di Pejabat Mentari Besar.

Dalam pertemuan lebih satu jam tersebut kerajaan Australia sangat berminat menjalin hubungan kerjasama dua hala iaitu ekonomi, pelancongan dan pendidikan.

"Perkembangan ini sesuatu yang akan membawa Negeri Perak kepada perkembangan ekonomi yang cukup baik apabila pelabur mula 'membanjiri' negeri ini, sekali gus mematikan tohmahan pemimpin BN bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak tidak mampu menarik pelabur asing dan tidak 'pandai' mentadbir," tegasnya. - mns_