26 September 2008

AIDILFITRI SIMBOL KEJAYAAN UMMAT ISLAM


Sepanjang bulan Ramadan kita memohon keampunan, meneruskan tradisi tarawih, tadarus, tahajud, Qiyamullai, sedekah dan infak. Kita juga perlu bersederhana dalam makanan dan perbuatan. Apabila timbul keinsafan mendalam bahawa kita patut bersyukur kepada Allah dan tanda kesyukuran itu ialah bersifat ihsan kepada yang lain, ia bakal menjadikan kita golongan yang bertakwa dan kembali kepada fitrah.
Ibadat puasa yang mengandungi tarbiyah secara amali kepada seluruh umat Islam tanpa mengira pangkat dan kedudukan untuk mendisplinkan diri dan hadapan Allah s. w. t. Dengan berpuasa kita mampu taat dan menghindari apa yang ditegah Allah, walaupun pada asalnya perkara itu adalah harus seperti makan minum di siang hari dan perkara-perkara lain yang membatalkan puasa.
Kita tidak melakukannya demi mematuhi perintah Allah. Pengajaran atau mesej di sebaliknya ialah kalau perkara yang asalnya adalah harus pun kita meninggalkannya kepada patuh kepada perintah Allah, maka tentulah perkara yang haram lebih mampu kita meninggalkannya kerana ia adalah arahan dan perintah daripada Allah.
Alhamdulillah, dengan penuh rasa kesyukuran, sekali lagi kita akan menyambut Aidil-Fitri pada tahun ini. Aidil Fitri adalah hari kemenangan dan kejayaan bagi seluruh umat Islam yang bertakwa kepada Allah. Selama sebulan kita umat Islam melaksanakan ibadat puasa, berjuang melawan nafsu, supaya sentiasa mentaati perintah Allah dan meninggalkan laranganNya. Di siang hari kita berpuasa menegah kehendak nafsu. Di malam hari kita mengerjakan pelbagai ibadat fardhu dan sunat seperti solat tarawih, tadarus al-Quran, iktikaf, zikrullah, qiamullail dan lain-lain lagi. Kesemuanya itu merupakan proses tarbiyah atau pendidikan langsung daripada Allah s. w. t. melalui ibadat puasa bagi melahirkan insan yang bertakwa. Firman Allah s. w. t. dalam Surah al-Baqarah: ayat 183:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Maksudnya, "Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana orang-orang yang sebelum kamu, mudah-mudahan kamu bertakwa".
Ibadat puasa ramadhan yang telah kita sempurnakan itu, mengandungi tarbiyah secara amali kepada seluruh umat Islam tanpa mengira pangkat dan kedudukan untuk mendisplinkan diri terhadap Allah s. w. t. dan juga terhadap sesama makhluk. Dengan berpuasa kita mampu taat dan menghindari apa yang ditegah Allah, walaupun pada asalnya perkara itu adalah harus seperti makan minum di siang hari dan perkara-perkara lain yang membatalkan puasa.
Hari raya yang mulia ini, selain menyambut hari kemenangan dalam perjuangan menundukkan hawa nafsu, juga merupakan hari melahirkan kesyukuran dan kegembiraan. Kita bersyukur dan bergembira kerana dapat menyambut aidil-fitri - yakni hari kembali kepada fitrah. Setelah melaksanakan ibadat puasa selama sebulan dengan sempurna kita bukan sahaja mendapat rahmat malah mendapat keampunan daripada Allah dan pembebasan daripada api neraka. Sabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud:
"Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan semata-mata kerana Allah nescaya diampunkan dosa-dosanya yang terdahulu".
Oleh itu, setelah kita mendapat keampunan Allah s. w. t., maka sudah tentulah kita menjadi seperti kembali kepada fitrah, laksana bayi yang baru dilahirkan. Menginsafi keadaan ini, maka tentulah kita akan menjaga kesucian dan kemurniaan hari aidil-fitri ini, supaya tidak menyambutnya dengan melakukan amalan dan acara-acara yang sama sekali bercanggah dengan semangat dan hakikat aidil-fitri itu sendiri.
Aidil Fitri yang bakal kita rayakan adalah lambang pencapaian diri sepanjang Ramadan dengan tarbiah rohaniah yang dilalui. Ia juga menjadikan kita insan berubah, ada peningkatan dalam amal dan timbul keazaman untuk melakukan kebaikan selepas ini. Inilah lambang kemenangan yang kita rayakan dalam semangat mahabah, ukhuwah dan silaturahim.
Kita lakukan ziarah ke rumah saudara mara, jiran, orang miskin, anak yatim, orang tua dan uzur. Kita mohon kemaafan, bertanya khabar, memberi buah tangan serta sama-sama bertakbir dan bertahmid menyebut dan merasakan kebesaran Allah. Betapa Aidil Fitri ditemukan hati insan yang berjiwa besar dan tulus merayakan hari kemenangan dan ingin kembali ke fitrah diri. Memohon maaf dan sifat memaafkan kesalahan orang lain adalah amalan amat mulia. Ia menundukkan rasa angkuh untuk merasakan seolah-olah kita tidak pernah bersalah dan tidak bersedia memaafkan kesalahan orang lain.
Sifat memaaf dan dimaafi ini adalah suatu tradisi yang patut dijadikan amalan. Ia mesti dilakukan dengan ikhlas, di samping membina keazaman untuk tidak mengulangi perbuatan salah yang boleh menyinggung, menghina dan menjadikan orang lain berkecil hati dengan sikap dan perbuatan kita.
Betapa kebesaran Allah itu dilambangkan dengan kekerdilan diri untuk bersifat ihsan sesama hamba. Betapa kebesaran Allah mengingatkan kita bahawa kita akan kembali seperti orang terdulu yang kita kasihi apabila menziarahi kubur mereka.
Betapa apabila menziarahi orang tua yang uzur, kita menginsafi diri bahawa kita juga akan tua. Bayangkan diri kita bakal menjadi seperti orang tua yang kita ziarahi. Ia memberikan kita keinsafan bahawa tidak ada sesuatu yang kekal di alam ini, melainkan Allah.
Janganlah kita rosakkan hari kemenangan selepas bergelut dengan cabaran hawa nasfu dengan menyerahkan diri dirasuk oleh pengaruh iblis dan syaitan semula.
Kita leburkan seluruh kekuatan yang kita bina, himpun dan kumpul sepanjang Ramadan dengan melakukan perbuatan maksiat. Kita terbabit dengan hal syubahat dan melanggar batas syarak dengan pergaulan yang melampaui batas, menonton filem yang merangsang semula nafsu syahwat dan nafsu haiwani. Hadir di majlis maksiat seolah-olah melepas geram selepas sebulan dikekang dengan amalan puasa.
AidilFitri seharusnya dirayakan dengan membina ukhuwah tinggi, melakukan ziarah berterusan dan harus ada kemampuan untuk menapis sesuatu yang mengukuh jiwa fitrah dan sesuatu yang boleh merosakkannya. Jangan biarkan anak-anak menjadikan ganjaran "ang pau" atau wang ringgit sebagai umpan ziarah sehingga makna Aidilfitri kepada mereka ialah berapa banyak wang yang dikumpul untuk membeli mercun dan bersuka ria tanpa batasan.
Ziarah kita dengan anak-anak harus dapat memperkenalkan kepada mereka kaum keluarga lain.
Tradisi berziarah di Malaysia sepanjang Syawal adalah suatu amalan baik, khususnya bagi masyarakat kota. Sayangnya tradisi ziarah ini bagi sesetengah orang dilambangkan dengan tradisi rumah terbuka. Walaupun tradisi ini agak baik tetapi sesetengah sanak-saudara dan sahabat handai hanya menunggu kalau ada undangan rumah terbuka barulah ziarah akan bermula. Pada hal tradisi lama ialah sepanjang Syawal rumah kita adalah terbuka. Ia harus mendorongkan rasa ikhlas untuk berziarah bukan ziarah kerana diundang.
Semangat beraya di kampung yang dapat menghidupkan suasana Aidilfitri wajar dikembangkan di kota. Ini bagi merapatkan silaturahim dan mahabbah sesama warga kota, sanak saudara dan sahabat kenalan. Merayakan Aidilfitri adalah kemuncak dari suatu perjuangan besar iaitu perjuangan mengawal hawa nafsu, sekali gus mendidik hati. Hati orang yang bertakwa ialah hati yang tunduk dan taat kepada Allah dan berada dalam fitrah-Nya. Hati yang fitrah ialah hati yang dilembutkan supaya tunduk dan taat kepada menghayati kebesaran Allah.
Kebesaran Allah yang dilafazkan dalam takbir dan tahmid adalah lambang perubahan diri untuk melakukan sebanyak mungkin kebaikan dan menghindarkan kemungkaran walaupun sedikit. Itulah natijah Ramadan yang kita lalui dan maksud Syawal yang bakal dirayakan.
Disediakan Oleh: Ustaz Haji Mohd. Nawi Bin Haji Isma

Dapatkah Abdullah tekan MT ikut kehendaknya ?

Abdul Aziz Mustafa Fri Sep 26, 08 9:08:10 am MYT
KUALA LUMPUR, 25 Sept (Hrkh) - Dapatkah Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memaksakan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno hari ini tunduk kepada apa yang dilaporkan sebagai kehendaknya supaya perhimpunan agung Umno (PAU) dan pemilihan Umno ditangguhkan hingga ke tahun hadapan?

Berdasarkan laporan , semua cara dirancang akan digunakan supaya kehendak Abdullah itu menjadi kenyataan.
Bekas Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Ruhanie Ahmad melaporkan dalam blognya, kuda-kepang.blogspot.com, cadangan Abdullah untuk menangguhkan mesyuarat agung perwakilan Bahagian dan PAU ke tahun hadapan malah dibangkang dan ditentang oleh timbalannya sendiri yang dilihat dan sentiasa dilaporkan begitu setia.
Menurut sumber Seri Perdana, Abdullah telah memanggil Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pagi kelmarin untuk membincangkan isu-isu parti.
Dalam pertemuan tersebut, Presiden Umno itu telah mencadangkan supaya Mesyuarat Bahagian dan PAU ditangguhkan ke bulan April dan Jun 2009. Namun cadangan tersebut telah ditolak oleh Najib.
Bagaimanapun Abdullah berkeras mahukan Majlis Tertinggi meluluskan kehendaknya itu dalam mesyuarat hari ini.
Ruhanie memetik laporan dalam laman web penyokong Tun Dr Mahathir Mohamad dan anaknya, Datuk Mukhriz, mykmu.net
Cadangan menyusahkan ahli
Menurut laporan itu, Najib antara lain menyatakan adalah tidak wajar menangguhkan lagi mesyuarat kali ini kerana semua persediaan telah dibuat. Penangguhan yang dikehendaki Abdullah itu hanya akan menyusahkan ahli dan para pemimpin di peringkat bahagian.
Selain soal persediaan, Abdullah juga diingatkan bahawa banyak isu-isu teknikal dan hati serta perasaan ahli Umno perlu diambil kira.
Antara lain, menurut laporan itu, ialah soal umur mereka yang layak bertanding untuk jawatan dalam Pemuda dan Puteri. Sebahagian calon tidak akan dapat bertanding kerana mereka lebih had umur pada tahun hadapan. Ini akan menimbulkan pelbagai isu teknikal termasuk sama ada sah atau tidak mesyuarat cawangan yang baru lalu.
Najib juga dilaporkan telah membangkitkan isu kempen pemilihan yang sedeang berlangsung di bahagian-bahagian ketika ini. Jika ditangguhkan, calon-calon yang bertanding akan menghadapi masalah untuk mengekalkan momentum.
Tempoh kempen yang terlalu panjang akibat penangguhan yang dikehendaki Abdullah itu juga akan menyebabkan suasana politik dalaman Umno akan terus bergolak untuk masa yang lebih panjang berbanding jika persidangan agung berlangsung dihabiskan tahun ini.
Perkara tersebut akan menambahkan politiking dalaman parti dan menyebabkan kepimpinan dan parti hilang fokus untuk menghadapi cabaran ekonomi negara pada tahun hadapan.
Meninggikan suara
Bagaimanapun, laporan itu menyatakian "Abdullah seperti biasa lebih mementingkan nasihat anak menantu dan para pegawainya tetap dengan pendirian tersebut".
Untuk mesyuarat hari ini, beberapa ahli MT dilaporkan telah diberi tanggungjawab oleh Abdullah dan Setiausaha Politiknya, Datuk Md Alwi Che Ahmad, untuk berkeras menyokong kehendak Abdullah itu.
Jika Najib atau Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak bersetuju, laporan itu menyatakan, kumpulan ini akan meninggikan suara dan memainkan isu seperti Najib tidak tahu berterima kasih dan tidak sabar-sabar hendak menjadi Perdana Menteri._