16 Februari 2009

NIZAR TELAH MELAKUKAN YANG TERBAIK UNTUK PAS,RAKYAT DAN NEGERI PERAK

Pak Tam Mat, Jitra
Mon | Feb 16, 09 | 11:15:57 pm MYT

Dua malam saya menziarahi kediaman rasmi Menteri Besar Perak, hati saya cukup tersentuh dengan perwatakan penuh kesederhanaan Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin. Hati kecil saya berbisik, inilah pemimpin masa depan yang amat kita tunggu-tunggu.
Iklan
Sayang, dengan pengalaman hanya selama 11 bulan menerajui kerajaan negeri Perak, Nizar diuji Allah dengan bebanan yang cukup berat, yang mungkin tidak tertanggung oleh individu lain dalam PAS.

Namun, apabila mendengar ucapannya, Nizar masih tetap bersemangat waja, bijak menyusun ayat, mencari istilah dan membangkitkan aura. Saya agak terkilan tidak sempat mengikuti dari dekat bagaimana Nizar mengemudi bahtera kerajaan Perak selama 11 bulan itu. Saya amat yakin, sejauh ini, beliau telah melakukan yang terbaik untuk PAS, rakyat dan negeri Perak.

Bukan sedikit tohmahan yang dihadapkan kepadanya selama memerintah, tetapi beliau tetap gagah berdiri bukan untuk membalas balik serangan kepadanya namun membuktikan dengan amalan praktis.

Sesungguhnya tidak mudah untuk menerajui Perak dengan segala kerencamannya itu. Malah cukup sukar sekali buatnya yang agak baru dalam politik untuk berdepan segala mehnah dan cabaran, bersama-sama rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat, bagi memenuhi janji manifesto dan membumikan segala tawaran yang tentunya jauh lebih baik berbanding pemerintahan Umno-BN selama 50 tahun itu.

Saya percaya dugaannya pasti lebih hebat sekarang. Bagaimanapun saya tidak pasti bagaimana kehidupan seharian Nizar kini. Apakah beliau terus mendapat sokongan padu atau ada yang perlahan-lahan meminggirkan diri, termasuk rakan dan taulan? Saya tidak mahu membayangkan hal-hal negatif tentang suasana yang dihadapinya sebab saya yakin Nizar mampu meredah segala belantara kepayahan dan kesukaran ini.

Dari wajahnya terpapar satu semangat luar biasa. Saya juga yakin hubungannya dengan Allah makin dekat dan dekat. Dari jauh saya hanya mampu berdoa agar Nizar dapat menangani tribulasi berat yang bukan sahaja menimpa dirinya tetapi juga jamaah PAS itu sendiri._

AKHLAK MENGHADAPI PILIHANRAYA - US NASARUDIN

AKHLAK
MENGHADAPI PILIHANRAYA

Banyak perkara yang terpaksa saya telan biar pun terlalu pahit . Itulah ungkapan yang mampu saya lafazkan mengimbau pengalaman yang cukup berharga tetapi perit dan sukar .

Sejak menyertai PAS tahun 1985 yang lalu , 2 kali saya telah diberi amanah yang cukup berat . Iaitu menjadi calon dalam pilihanraya . Kali pertama pada tahun 2004 di DUN Ibam dan kali kedua pada tahun 2008 di Parlimen Maran .

Perkara yang paling saya tidak suka ialah menjadi calon pilihanraya . Tetapi setiap kali saya menolaknya setiap kali itu pula saya di desak oleh pimpinan untuk menggalas tanggungjawab ini dengan pelbagai hujjah yang akhir saya tidak mampu untuk menyangkalnya lagi . Akhirnya saya terpaksa patuh dan taat kepada arahan tersebut .

Demi Allah , jika saya diberi pilihan nescaya saya memilih untuk tidak bertanding sebalik saya lebih suka menjadi perancang atau penggerak dalam pilihanraya dan calonnya tentulah orang lain yang saya percaya mereka lebih layak dan sesuai berbanding saya .

Pengalaman menyertai pilihanraya

Pengalaman adalah satu ilmu yang tiada di dalam kitab tetapi menjadi iktibar yang sangat berguna kepada kita dan orang lain yang mahu berkongsi . Saya secara peribadi sangat menghargai pengalaman ini . Pengalaman menyertai pilihanraya sebagai petugas sepenuh masa dengan memegang borang E pada waktu itu [ tahun 1990 dan 1995 ] , sebagai wakil calon pada tahun 1999 dan sebagai calon pada tahun 2004 dan 2008

Dalam ruang umum dan pula terhad di sini , saya hanya akan menukilkan beberapa pengalaman penting untuk dikongsi sekaligus saya mengharapkan agar menjadi iktibar kepada semua khasnya petugas pilihanraya dan calonnya di masa - masa akan datang .

Saya percaya di luar sana masih terlalu ramai mereka yang mempunyai pengalaman luas dalam pilihanraya dengan pelbagai bidang kemahiran atau kepakaran mereka . Ya.... kita pasti sahaja boleh belajar dari mereka untuk kepentingan perjuangan ini . Namun saya bukanlah pakar cuma saya ada sedikit pengalaman suka duka , pahit getir yang boleh dokongsi dan dipelajari bersama .

Pengalaman saya : Akhlak 1 [ menangi hati Pengundi ]

Pilihanraya adalah medan yang disertai oleh PAS untuk menghantar wakil ke DUN atau Parlimen guna membawa mesej perjuangan ke peringkat majlis penggubal undang - undang atau pelaksananya . Justeru itu , adalah menjadi keutamaan kepada jamaah untuk memenangi hati rakyat atau pengundi .

Selain kita mempunyai ahli tegar yang pasti mengundi PAS , di sana kita terpaksa meraih undi dari semua golongan agar mereka juga memberi sokongan atau undi kepada PAS . Cula pasti sahaja menunjukkan bukti bahawa PAS masih belum mampu memenangi pilihanraya sekadar bergantung kepada ahli semata - mata melainkan PAS turut mendapat sokongan dari pelbagai pihak termasuklah golongan atas pagar dan ahli UMNO sendiri .

Realiti ini mestilah diinsafi oleh semua pihak lalu berasaskan keinsafan tersebut kita sewajarnya mengatur langkah bijak untuk mendekati semua jenis pengundi dan pastinya disini , petugas dan calon pilihanraya mestilah kaya budi dan tinggi skill komunikasinya dengan masyarakat .

Ia bukanlah suatu yang mudah . Sementelah pilihanraya mencetus suasana yang cukup sensitif . Banyak faktor pencetus , antaranya kepenatan bertugas pula secara sukarela turut menyumbang kepada ketegangan perasaan ditambah pula pelbagai provokasi dari musuh yang telah menjadi kelaziman dalam musim pilihanraya .

Detik - detik seperti ini kita kena fokus agar dapat meminimakan kelemahan dan kekurangan juga kesilapan . Sebab musuh pastik akan memanafaatkan sepenuhnya kesilapan yang kita lakukan . Sedikit kesilapan erti besar kemungkinan kita akan mengalami kekalahan .

Saya pernah dianggap sombong oleh jentera pilihanraya sendiri dan akhirnya membuatkan jentera berkecil hati malah hambar untuk bekerja ekoran kesilapan yang saya lakukan pada waktu itu . Pengalaman ini tidak mungkin membuatkan saya lupa dan saya pasti akan lebih berhati - hati di masa akan datang .

Kesilapan banyak berlaku dalam komunikasi dan interaksi kita sesama jentera atau dengan masyarakat jika kita tidak berikan perhatian . Mungkin pada waktu ianya berlaku , kita tidak perasan dan merasakan ianya betul atau wajar , tetapi selepas kita mengadakan post mortem ternyata kita dapat mengesan dengan jelas kesilapan yang kita lakukan dan ia mungkin menjadi penyumbang kepada kekalahan . Oleh itu berhati - hatilah !

Pengalaman saya : Akhlak 2 [ penampilan calon ]

Calon antara faktor yang agak besar dalam menentu keputusan pilihanraya . Selain latar belakang , karisma dan karektor calon diambil kira dalam pemilihan calon oleh pihak jamaah , perhatian mesti diberikan kepada penampilan calon semasa memimpin jentera , ahli dan penyokong untuk memenangi pilihanraya .

Calon yang mesra rakyat dan mesra ahli sangat berpotensi untuk menyertai pilihanraya dan memenanginya insyaallah .

Setelah mengalami pengalaman dalam pilihanraya kali pertama , saya cuba mengatasinya pada penyertaan saya kali kedua . Ternyata kesilapan berlaku lagi tetapi dalam keadaan suasana yang berbeza . Walaupun kesilapan itu mungkin bukan kita yang menciptanya tetapi awas ia boleh berlaku dan memerangkap kita .

Apa faktor yang mendorong , boleh kita lihat melalui post mortem . Namun post mortem itu janganlah dibuat berasingan tanpa penglibatan calon itu sendiri , kerana kelak keputusan post mortem itu tidak sempurna dalam beberapa aspek yang lain dan aspek itu ada pada calon yang bertanding .

Kesilapan kedua yang berlaku ke atas saya [ sebagai pengalaman yang cukup mengajar dan mendidik diri ini dan suka saya kongsikan bersama agar tidak berlaku kepada orang lain pada masa yang akan datang ] ialah sewaktu saya ditaklif menjadi ca;lon buat kali yang kedua .

Masih segar dalam ingatan saya . Saat saya terkontang kanting keseorangan diri memikirkan bagaimana mahu saya galas tanggungjawab berat ini , saya didatangi oleh 2 orang sepupu saya yang menawar diri untuk membantu . Saya mengalu - alukan mereka . Mereka mahu membantu saya sebagai pemandu dan pengawal keselamatan .

Sememangnya calon memerlukan pemandu dan pengawal keselamatan . Malangnya kedua - dua sepupu saya ini berwatak gengster . Dengan pakaian ala gengster , cermin mata gelap laksana seorang samseng dan bengis muka seperti berada di medan perang . Saya mula perasan perkara ini pada hari penamaan calon di sebelah petangnya . Kebetulan mereka datang menawarkan diri untuk berkhidmat pada malam penamaan calon .

Saya menyedarinya apabila seorang anggota Nisa' Pusat menegur saya agar menasihati kedua - dua mereka . Namun setelah dinasihati , mereka berdua agak degil dan timbul sedikit pertelagahan antara kami . Sedang saya sibuk dengan aktiviti kempen mereka terus dengan watak mereka dan enggan untuk berubah . Panjanglah ceritanya , tetapi apa yang saya nak quote di sini ialah sangat tidak sesuai seorang calon diiring atau dikawal oleh orang seperti itu dalam musim pilihanraya .

Menakutkan malah menggerunkan pengundi , itulah realitinya . Saya teringat satu insiden yang hampir sama dengan apa yang berlaku ke atas saya , mencetuskan rasa tidak puas hati dikalangan ahli jamaah . Insiden yang berlaku dalam satu ijtima' di Stadium Malawati Selangor [ kalau tidak silap saya ] di mana seorang pimpinan kanan PAS diiring oleh pengawal keselamatan dengan lagak gengster berprofile tinggi memasuki stadium , sedang MB Selangor Tan Sri Khalid pada masa itu kelihatan memasuki stadium seorang diri tanpa pengawal .

Menginsafi pengalaman ini , calon mestilah dikawal keselamatannya kerana risiko dalam musim pilihanraya tidak dapat kita jangka tetapi kita juga mesti ingat pengawal janganlah sampai berwatak gengster kerana ia tidak melambangkan kita mewakili Jamaah Islam .

Pengalaman saya : Akhlak 3 [ Perayu Undi ]

Bermula hari penamaan calon hinggalah hari pembuangan undi , gerakkerja kempen banyak tertumpu kepada aksi perayu undi . Terkadang kita kehilangan imbangan berdepan provokasi musuh . Harus diberi perhatian agar kita tidak terikut rentak musuh .

Sering kita lihat suasana berbalas teriakan dan saling mem"provok" antara satu sama lain . Kadang - kadang mencetus perbalahan yang terpaksa dileraikan oleh polis . Sedikit sebanyak situasi ini turut mencemarkan nama baik jamaah kita sebagai jamaah Islam .

Saya tertarik dengan cara atau pendekatan ustaz Fadhil Noor al Yamani sewaktu mengetuai Kontinjen perayu undi Negeri Pahang dihari pembuangan undi semasa pilihanraya kecil Kuala Terengganu tempohari . Sedari awal Ustaz Fadhil Noor mengajak perayu undi berselawat dan berzikir dan sesekali diselang dengan doa memohon pengundi dilembutkan hati agar mengundi PAS serta laungan takbir yang menggerunkan pengundi "hantu"

Pendekatan ini cukup melunakkan hati pengundi atas pagar bahkan UMNO sendiri terpukau dan sebahagian memuji cara ini berbanding Puteri UMNO yang tidak sudah - sudah dengan aksi manja - gelenyanya berbalas teriakan dan siulan dengan pengundi . Lebih malang ada pula perayu undi kita turut mengikut telatah mereka . Harap hal seperti ini juga tidak lagi berlaku dalam pilihanraya yang akan datang .

Kesimpulannya .

Masih banyak perkara , yang perlu kita belajar dan beri perhatian yang ketara . Cuma apa yang saya sebutkan ini sekadar apa yang saya alami untuk diambil iktibar dalam menentu gaya dan cara . Kita boleh jadi baik dan matang dengan pengalaman kita sendiri walau tidak seberapa . Kita juga sewajarnya tidak takut untuk mengakui lalu belajar dari kesilapan sendiri sekalipun hati kita luka dan mencengkam rasa .

Esok atau lusa , kita meredah masa dengan membawa pengalaman silam untuk terus berjuang dan berjasa . Tidak kira apakah kita dinista atau dipuja , jiwa pejuang mestilah tabah , sabar dan perkasa .

Benarlah kata pujangga , kita tidak punya banyak masa untuk bersahaja sedang ummah memerlukan kita . Ayuh kita tampil bergaya membawa amanah perjuangan dengan kudrat dan nyawa yang masih bersisa . Apakah kesilapan lalu membuat kita hilang bisa ? sehingga sukar kita menahan rasa ?

Yakinlah kita pada Tuhan Yang Maha Esa , Tuhan Yang Maha Pengampun akan hambanya asalkan ia bertaubat dari salah dan dosa . Insyaallah , berbekalkan taqwa kita pasti berjaya .
posted by Nasrudin bin Hassan at Tantawi at | 3 Comments Links to this post

KRISI PERAK : ABDULLAH PERLU SALAHKAN NAJIB

Irwan Muhammad Zain Sun Feb 15, 09 4:41:54 pm MYT
KUALA LUMPUR, 15 Feb (Hrkh) - Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub menegaskan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi perlu menyalahkan timbalannya yang menyebabkan krisis politik berlaku di Perak.


Beliau menegaskan demikian sebagai respon kenyataan Abdullah yang akan menjelaskan kepada Raja-raja Melayu punca sebenar yang menyebabkan timbulnya krisis politik di Perak.
"Abdullah seharusnya bertanggungjawab untuk memberitahu Raja-raja Melayu bahawa punca utama tercetus krisis di Perak akibat sikap tidak cermat Najib dalam menerajui Umno Perak.
"Selaku Pengerusi Perhubungan Umno Perak dan bakal Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak seharusnya menyelesaikan masalah dengan baik tetapi apa yang berlaku beliau menambahkan masalah untuk ditanggung rakyat," tegas beliau.
Sehubungan dengan itu beliau menjelaskan Abdullah harus menerima hakikat Najib tidak layak untuk mengantikan tempat beliau selaku Perdana Menteri.
Andai Abdullah membiarkan timbalannya mengambil alih jawatan Perdana Menteri, tidak mustahil banyak lagi kerosakan akan dilakukan dan akibatnya rakyat yang akan menanggung sengsara. - mks. _