27 April 2009

MOH KITA KE PENANTI !!!!

KUALA LUMPUR, 27 April: Pilihan raya kecil Penanti 31 Mei Pilihan raya kecil Penanti akan diadakan pada 31 Mei ini manakala penamaan calonnya akan dibuat pada 23 Mei, umum SPR hari ini.
Pilihan raya kecil ini diadakan ekoran perletakan jawatan Adunnya, Mohamad Fairus Khairudin.Kenyataan SPR ini menamatkan spekulasi pilihan raya kecil ini akan ditolak.
Bagaimanapun, ada juga spekulasi yang mendakwa SPR hanya menunggu keputusan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno Jumaat lepas sebelum membuat keputusan. Ini kerana SPR sepatutnya membuat keputusan ini minggu lepas.
MT Umno Jumaat lepas hanya membuat keputusan untuk menyerahkan kes ini kepada Biro Politiknya untuk membuat keputusan.
Dalam pilihan raya lalu, calon PKR, Fairus menang dengan majoriti 2,219 undi mengalahkan calon BN, Datuk Abdul Jalil Majid.
Tahun 2004, Jalil menang dengan majoriti 667 undi.
Mengikut tradisinya, kerusi ini adalah milik PKR dan rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat dijangka akan mengekalkan tradisi ini.
Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, PAS akan memberikan sokongan penuh kepada PKR dalam pilihan raya ini.
Calon PKR yang menang dijangka akan mengisi jawatan Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang yang dikosongkan Fairus. Dua calon disebut-sebut iaitu Datuk Zahrain Mohamed Hashim dan Dr Mansor.
Fairus meletakkan jawatan baru-baru ini ekoran desakan dalaman di samping siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Bagaimanapun, baru-baru ini, SPRM memutuskan tidak akan mendakwa Fairus kerana tidak mempunyai bukti yang cukup atas dakwaan ke atas beliau.