27 September 2008

PERALIHAN KUASA : LARI DARI MULUT HARIMAU KE LUBUK BUAYA ?


Abdul Aziz Mustafa
Sat | Sep 27, 08 | 2:42:56 pm MYT

KUALA LUMPUR, 27 Sept (Hrkh) - Rakyat bimbang peralihan kuasa dari Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak ubah seperti lari dari mulut harimau masuk ke lubuk buaya, kata Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar.

"Najib bukan sekadar mewarisi indeks rasuah negara ini yang lebih buruk dari Israel, malah beliau masih tidak dilihat bersih dan terus dituduh antara penyumbang terbesar masalah rasuah di negara ini," katanya.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu merujuk kepada Laporan Ketua Audit Negara 2006 mendedahkan banyak perkara yang tidak kena dalam pengurusan perolehan enam buah kapal peronda (patrol vessel) Tentera Laut Diraja Malaysia, yang menimbulkan persepsi yang sangat buruk dan mencurigakan dari segi perancangan, pelaksanaan dan pemantauan.

"Banyak persoalan yang tidak dijawab sehingga hari ini dari segi penambahan kos sehingga RM1.4 bilion yang begitu mudah diluluskan sehingga nilai kontrak yang sepatutnya berjumlah RM5.35 bilion bertambah RM6.75 bilion.

"Tempahan yang belum disiapkan berjumlah RM2.214 bilion manakala jumlah yang diperlukan untuk menyiapkan tempahan yang belum disiapkan itu ialah RM2.214 bilion tanpa sedangkan wang yang berbaki pada kontraktor hanya RM832.92 juta. Akhirnya, dengan mudah wang sebesar RM1.4 bilion itu diluluskan," katanya.

Mahfuz juga membangkitkan Laporan Ketua Audit yang mendedahkan kehilangan baucer bayaran dan dokumen sokongan di Kementerian Pertahanan ketika Najib menjadi menterinya untuk 14 bayaran kemajuan berjumlah RM943.46 juta kepada kontraktor bagi tempoh Disember 1999 hingga Januari 2002.

Tiada jawapan memuaskan

"Saya hanya merujuk kepada Laporan Ketua Audit negara sahaja, belum lagi pelbagai persoalan yang berbangkit dan tidak dijawab dengan memuaskan mengenai pembelian Sukhoi dan Scorpene," katanya.

Rakyat, katanya, tidak boleh mengharapkan Abdulllah yang mengambil alih jawatan Menteri Pertahanan dari Najib dalam tukar suka sama suka baru-baru ini menyiasat dan membongkarkan perkara itu.

Jika Abdullah berbuat demikian, katanya, Najib yang mengambil alih jawatan Kementerian Kewangan dari Abdullah juga boleh menyiasat dan membongkar misteri kehilangan dokumen-dokumen berkaitan penggabungan ECM Libra and Avenue Capital Resources dari kementerian itu.

Dalam jawapan kepada seorang peguam mengenai dokumen-dokumen itu, Timbalan Peguam Cara Perbendaharaan Kementerian Kewangan, Haini Hassan memberitahu, dokumen-dokumen tersebut "tidak terdapat dalam simpanan (possession), jagaan atau kawalan Kementerian Kewangan.

"Sebab itulah rakyat begitu bimbang berlakunya tragedi lari dari mulut harimau masuk lubuk buaya," kata Mahfuz.

Lebih buruk dari Israel

Dengan imej sedemikian, beliau tidak yakin Najib boleh berbuat untuk memulihkan imej negara yang begitu tercemar akibat pemerintahan Umno dan Barisan Nasional.

"Apabila negara kita merudum lagi dan lebih buruk dari Israel dalam senarai Indeks Persepsi Rasuah Transparency International baru-baru ini, pemerintahan yang diterajui umat Islam di negara ini dilihat lebih jahat dari Israel dalam soal rasuah. Ia amat memalukan umat Islam.

"Kita pula tidak akan mampu menjawabnya kerana, antara lain, sudah tercatit pula secara rasmi dalam Laporan Ketua Audit Negara salah urus kewangan yang menimbulkan persepsi tentang penyelewengan yang begitu besar dalam Kementerian Pertahanan ketika Najib menjadi menterinya.

"Belum lagi disentuh isu pembunuhan Altantuya Shaariibuu, pembelian Sukhoi dan Scorpene serta lain-lain. Saya tidak tahu bagaimana Najib boleh menebalkan mukanya melawat ke sana sini di luar negara dengan imej dan persepsi sedemikian ke atasnya.

"Saya tidak fikir pasaran, pelabur asing dan masyarakat antarabangsa akan yakin kepadanya," kata beliau.

Menurut Mahfuz, jika RM11bilion modal dalam negara dihebohkan keluar dalam masa 15 hari sahaja, bagaimana pasaran, pelabur asing dan masyarakat antarabangsa boleh menaruh keyakinan kepada Najib yang mengambil alih kepimpinan dengan "baggage" yang lebih buruk dari Abdullah ketika beliau mengambil alih jawatan Perdana Menteri 2003 lalu.

Inflasi terburuk

"Rakyat kini diganasi cengkaman inflasi tertinggi sejak 27 tahun lalu. Saya bimbang kepimpinan Najib akan memburukkan lagi keadaan," katanya.

Mahfuz berharap apa yang terjadi itu menyedarkan rakyat untuk menggunakan hak demokrasi mereka bagi memastikan peralihan kerajaan di negara ini.

"Peralihan kepimpinan Umno bukan sahaja tidak dilihat mampu menyumbangkan kebaikan malah mungkin akan memburukkan lagi keadaan dalam negara ini," katanya. _

Aidil Fitri sambutan kemenangan menentang musuh Allah


Aidil Fitri mengingatkan kaum muslimin dan muslimat kemenangan umat dan tentera Islam melawan musuh-musuh Allah dan Islam di dalam medan-medan Jihad, dahulu dan sekarang. “Sadaqa Wakdah wa Nasara Abdah wa Aazza Jundah wa Hazamal Ahzaba Wahdah” bererti Allah menunaikan janjiNya, memenangkan HambaNya, menjadikan hebat tenteraNya, mengalahkan Tentera Bersekutu sekaligus. Ini bermakna tema Aidil Fitri sepanjang zaman ialah kemenangan umat Islam dan terus bergerak menuju kepimpinan dan membimbing dunia seluruhnya. Oleh itu isu Dakwah, Amal Jamaiyy, Khalifah dan Ustaziatul Alam sentiasa dikenang dan dikuatkan sepanjang kita menyambut Hari Raya Aidil Fitri bersama keluarga dan sanak saudara. Jadikanlah sambutan dan kunjungan kita sebagai permulaan dan penguat hubungan ke arah mengajak mereka bersama di dalam perjuangan Islam yang mulia ini.

Perang Badar adalah peperangan pertama dalam sejarah Islam berlaku pada 17 Ramadan, dua tahun selepas hijrah Baginda ke Madinah. Walaupun kurang dari sudut bilangan tentera dan alat persenjataan, tentera Islam mencapai kemenangan yang kemudian menguatkan lagi kedudukan orang Islam dan penyebaran agama Islam.

Peperangan yang dianggap sebagai penentu jatuh bangun Islam dirakamkan Allah dalam al-Quran yang bermaksud: "Sungguh Allah menolong kamu dalam peperangan Badar padahal kamu pada ketika itu orang yang lemah." (Surah Ali-Imran, ayat 123)

Peristiwa pembukaan Kota Makkah berlaku pada 20 Ramadan tahun ke-8 Hijrah. Ia berlaku disebabkan perbuatan Musyrikin Quraisy yang melanggar isi Perjanjian Hudaibiah.

Melihat kepada kedua-dua kemenangan dicatatkan berlaku pada bulan Ramadan, ia manifestasi pengabdian diri kepada Allah bahawa puasa bukanlah halangan bagi terhasilnya suatu kemenangan. Sahabat Nabi diibarat sebagai rahib yang kuat beribadat pada waktu malam sedang pada siang harinya seumpama kuda yang ligat dan tangkas pergerakannya.

Kemenangan dan kejayaan pasti tidak akan terhasil jika masyarakat Islam berpecah-belah dan bercerai- berai. Mana mungkin kesatuan dapat dicapai kecuali melalui persaudaraan yang utuh dan persahabatan kental. Ia bertitik tolak daripada penghayatan Ramadan yang tersemat di hati dan jiwa sanubari kaum muslimin.

Sesungguhnya perpaduan umat Islam pada Ramadan boleh dijadikan model bahawa inilah sebenarnya wajah masyarakat Islam.

Untuk konteks lebih luas, kesatuan itu boleh menimbulkan perasaan gerun kuasa-kuasa besar dunia, jika masyarakat Islam sedunia berpadu tenaga dan bersatu hati, pasti Islam akan menjadi sebuah agama yang kuat dan tidak dipersendakan oleh golongan kuffar dengan sesuka hati. Jika Yahudi dan Nasrani boleh bersatu untuk melemahkan Islam, maka lebih utama masyarakat Islam itu bersatu padu berdasarkan petunjuk disediakan menerusi wahyu.