10 Februari 2009

Artikel : Nizar bakal dikenakan ISA, lucut gelaran Dato' Seri - Harakahdaily

Hermansamsudeen
Tue | Feb 10, 09 | 2:30:11 pm MYT

"Dato' Syed Hamid Albar dikatakan sudah menandatangani surat arahan menahan beliau atas sebab alasan menimbulkan huru hara dan menderhaka pada Sultan."


"Sebelum berangkat pulang dari Kediaman Rasmi Menteri Besar Perak malam tadi seorang teman memaklumkan bahawa Menteri Besar Perak YAB Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin akan ditahan dibawah Akta ISA tak lama lagi. Dato' Syed Hamid Albar dikatakan sudah menandatangani surat arahan menahan beliau atas sebab alasan menimbulkan huru hara dan menderhaka pada Sultan.

Perkara ini seolah-olah benar-benar akan berlaku dimana petang semalam Menteri Pelancongan, Azalina Othman menyarankan agar Nizar ditahan di bawah akta ISA atas alasan mengingkari titah Sultan dan enggan melepaskan Jawatan. Semasa membuat kenyataan itu, Menteri Besar Haram, Zambry Abdul Kadir berada disebelah beliau.

Tidak cukup dengan itu, Ketua Umno Cheras pula mengusulkan agar gelaran Dato' Seri yang dianugerahkan oleh Sultan ditarik balik dalam erti kata lain dilucutkan segera kerana didakwa kononnya menderhaka pada Sultan.

Begitulah permintaan dan kehendak pemimpin Umno yang kini sudah kehabisan modal untuk menghapuskan pengaruh besar Nizar di Perak.

Umno harus memahami bahawa kebangkitan rakyat Perak untuk membela Nizar dan Pakatan Rakyat adalah disebabkan oleh tindakan biadap Umno pada rakyat.

Umno memainkan politik perkauman, menafikan hak kaum lain untuk mendapatkan layanan adil. Walhal Kerajaan Pakatan menjalankan tugas mereka dengan memberikan bantuan pada semua rakyat yang miskin dan tidak terbela tanpa mengira kaum. Ini berbeza dengan BN yang mengambil untung atas angin melalui program mengkayakan individu tertentu sahaja.

Seandainya gelaran Datuk Seri ditarik atau dilucutkan, ianya tidak mengapa kerana perasaan hormat rakyat pada Nizar bukan datang atas gelaran itu tapi kerana sifat peribadinya yang begitu disanjungi.

Tapi kalau beliau ditahan dibawah akta ISA, maka satu lagi malapetaka besar akan melanda Umno di Perak. Rakyat secara keseluruhannya akan melihat bahawa itulah klimaks kezaliman Umno kepada Kerajaan Pakatan yang dizalimi melalui tindakan Kudeta yang tidak bermaruah.

Ini sekaligus akan memberikan lebih banyak ruang dan peluang untuk Pakatan meraih sokongan khususnya Pas yang banyak berhadapan dengan Umno dikebanyakkan kerusi DUN dan Parlimen. Rakyat kini jelas bahawa ISA adalah senjata terakhir BN untuk menzalimi lawannya.

Maka jika itu yang mereka ingin lakukan, laksanakanlah. Pemimpin Pas tidak takut kerana kami diajar bahawa penjara itu adalah tempat kami beruzla dan mengumpulkan kekuatan. Mati itu cita-cita tertinggi kami.

Kepada ahli PAS dan Pakatan Rakyat diminta untuk bertenang dan tidak bertindak sembarangan. Kita ada pimpinan, dengar arahan mereka. Apa jua yang berlaku kita serahkan pada Allah. - azm _

MAHKAMAH KELUAR WARAN TANGKAP UNTUK JAMALUDIN DAN OSMAN - SIASAH

IPOH, 10 Feb: Mahkamah Majistret Ipoh mengeluarkan waran tangkap terhadap Adun Behrang Jamaludin Md Radzi dan Adun Changkat Jering, Osman Jailu setelah gagal menghadiri perbicaraan kesnya hari ini.

Waran juga dikeluarkan terhadap tertuduh yang lain termasuk Usaili Alias, pemimpin PKR Perak yang menghadapi tuduhan yang sama.

Untuk itu, mahkamah telah menangguhkan perbicaraan mereka ke 15 Februari ini.

http://siasahdaily.blogspot.com/2009/02/mahkamah-keluar-waran-tangkap-untuk_09.html

MB Perak dilarang masuk pejabat - keadilan online

Selasa, 10 Februari 2009 • Kategori: Nasional, Perak

KUALA LUMPUR, 10 FEBRUARI (SK)- MENTERI Besar Perak, Nizar Jamaludin pagi ini dihalang memasuki pejabat rasminya di Wisma Darul Ridhuan bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

Beliau yang tiba di depan pintu masuk bangunan SUK, menaiki kenderaan rasminya, pada jam 11.05 pagi dihalang oleh anggota polis serta sekumpulan 30 anggota polis unit pencegah rusuhan FRU yang sedia mengawal bangunan SUK.

Setelah dihalang, menurut laporan media, Mohammad Nizar kemudian keluar kenderaan rasminya dan berjalan menuju pintu masuk tetapi dihalang oleh polis.

Ketika itu, pihak polis meminta agar Menteri Besar itu beredar dan dilaporkan berkata, “Datuk, tolong beredar. Saya hanya mengikut arahan.”

Walaubagaimanapun, menurut Malaysiakini, Menteri besar Pakatan Rakyat itu kemudian menjawab:

“Tidak dapat masuk tidak mengapa. Hari ini tidak ada banyak temu janji. Hari ini adalah hari (bertemu) pelanggan.”

Ketika ditemui media, Menteri Besar itu berkata mereka hadir ke sini untuk melaksanakan tugas, tetapi mereka akur pada arahan polis dan tidak akan menimbulkan sebarang provokasi.

Osman Jailu dimasukkan ke ICU ?

IPOH (9 Feb) Begitulah berita yang baru diterima mengatakan bekas adun Changkat Jering, Kapitan Bersara Osman Jailu telah dimasukkan ke Unit Rawatan Intensif, salah sebuah hospital di Selayang. Yang bukan sakit gigi tetapi serius.
Apakah mungkin Kapitan Bersara itu terkejut sakan kerana namanya tak disenaraikan dalam senarai exco baru kerajaan negeri yang haram bakal diumum Dr Zambry Abdool Kadeer, Selasa. Zambry mungkin terlupa jasa baik Osman yang membolehkan diua menjadi MB haram. Tapi Zambry tak tau bahawa Osman hanya pakar lari jarak dekat, bukan pakar lompat. Jamaludin Mohd Radzi juga nampaknya ketinggalan karier pos laju. Itulah nasib dua Adun bebas, pakar lompat jauh dan dekat ini.
Tapi nasib OKU, Hee Yit Foong, atlet lompat setempat paralympik disenaraikan dalam barisan exco haram tersebut. Jamal dan Osman nampaknya tak laku jual maajun kuatnya berbanding Hee yang pandai guna kecacatannya untuk dapat post exco.
Jamaludin dan Osman dijadualkan dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan rasuah esok namun hakim yang mengendalikan kes dikatakan akan menghadiri kursus. Eloklah esok angkat sumpah exco, tak elok juga kalau Jamal dan Osman ke mahkamah.


Jawatan apalak Jamaluddin dan Osman dapat ? Takkan lompat kosong kot. Atau kedua-duanya dah dimasukkan oleh Umno ke dalam ICU. atau disejukbekukan.