19 Januari 2010

Jangan Gembira Sangat Kalau Dun Perak Bubar


Posted on Monday, January 18 @ 19:57:28 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih

Artikel Oleh: Tok Janggut

Muta'akhir ini seperti ada satu harapan dan kegembiraan setengah pihak dengan mengharapkan DUN Perak di bubarkan. Apakah pihak tersebut sudah benar-benar bersedia untuk menghadapi Barisan Nasional yang punya seribu satu helah, penipuan dan provokasi nanti? Pernahkah mereka terfikir, mengapakah Mahkamah begitu lambat membuat keputusan dalam isu Perak ini termasuk di Kota Si Puteh Kedah?

UMNO yang terkenal dengan pengundi hantu tak kira rakyat warna apa, bangsa apa, datang dari Negara mana boleh dijadikan pengundi hantu untuk mengundi UM NO/BN. Apakah tidak mustahil dengan kelambatan keputusan mahkamah ini adalah strategi dan arahan UMNO untuk membawa dan mendaftarkan pengundi-pengundi dari luar Perak dan Kedah untuk mengundi di Perak dan Kota Si Puteh nanti?

Jangan ambil mudah dengan kelambatan keputusan mahkamah itu, mesti ada sebabnya ia berlaku begitu. UMNO boleh arah mahkamah untuk membuat keputusan dan tarikh membuat keputusan mengikut skripnya.

UMNO boleh pilih hakim mana yang mereka kehendaki untuk mengendalikan kes-kes yang melibatkan kepentingan UMNO walaupun dengan cara menipu dan memijak undang-undang. Semua orang tahu, termasuk rakyat luar Negara akan permainan kotor UMNO ini, jika tidak sudah lama UMNO di talqinkan.

Oleh itu berhati-hatilah, UMNO tahu jika mereka kalah di Perak, maruah dan moral mereka akan hancur walaupun selama ini mereka sebenarnya sudahpun tidak punya maruah dan moral lagi.

Jangan terlalu yakin untuk menang kali ini. SPR, Polis, SPRM, mahkamah semuanya bersama UMNO sekarang. Rakyat yang lemah belum tentu mampu menentang mereka ini kerana mereka akan gunakan apa saja untuk memenangkan UMNO. Oleh itu bersedialah untuk bertempur di medan pilihanraya dan hadapilah apa saja tentangan ganas dari puak samseng UMNO yang kini layak digelar mafia Malaysia, mereka ini dilindungi oleh pemimpin mereka dan pihak keselamatan. Jangan pandang mudah!!!

Bila Kementerian Pelajaran potong peruntukan...

Bila Kementerian Pelajaran potong peruntukan...
Posted on Monday, January 18 @ 21:03:51 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih

Analisis Isu Oleh: miratnunia

"Bila Kementerian Pelajaran telah mengurangkan peruntukan dari RM27 bilion kepada RM25 bilion ia telah memberikan kesan yang tidak sedikit kepada sesi baru persekolahan. Antara yang menerima tempiasnya ialah sekolah-sekolah yang mempunyai asrama terutama Sekolah Berasrama Penuh (SBP).

Jumlah hari penyediaan makanan telah dikurangkan dari 250 hari kepada 200 hari. Akibatnya ada sekolah yang terpaksa mengarahkan murid pulang ke rumah pada cuti hujung minggu dan cuti umum kerana asrama tidak menyediakan makanan.

Semua ini telah menimbulkan kegelisahan di kalangan pelajar yang terlibat, ibu bapa dan pentadbir asrama. Keunikan kehi dupan di asrama tidak dapat dikecapi lagi jika pekara ini berterusan.

Sesungguhnya kehidupan di asrama akan memberikan kelebihan kepada pelajar sekolah berbanding dengan mereka yang tinggal di luar. Biasanya pelajar asrama berpeluang meningkatkan disiplin diri dengan belajar hidup berdikari, bergaul dengan pelajar lain dari pelbagai latar belakang, jadual belajar yang diseliakan dengan rapi dan pelbagai peluang untuk melatih diri menjadi pemimpin. Namun, dengan apa yang berlaku ini kehidupan pelajar asrama akan jadi caca marba.

Kita masih tidak faham dengan cara pemerintahan kerajaan Barisan Nasional (BN) ini yang tidak prihatin apa yang patut diutamakan dalam kebajikan rakyat jelata. Tindakan seperti ini memperjudikan nasib pelajar kerana kebanyakan pelajar yang tinggal di asrama adalah pelajar luar bandar dan ada juga pelajar terpilih kerana potensi mereka memberangsangkan.

Bila berlaku fenomena seperti ini, akan berbondonglah para pelajar asrama ini ke stesyen bas pulang ke kampung atau terpaksa meminta belanja tambahan dari ibu bapa untuk membeli makanan di luar jika tidak pulang ke rumah! Bagi pelajar yang ibu bapanya berkemampun memang tidak ada masalah. Bagaimana dengan golongan miskin? Adakah kita redha melihat pelajar makan mee segera tiap hujung minggu?

Malaysia negara kaya. Tetapi wang negara bocor akibat difaraidkan secara haram melalui cara yang tidak wajar untuk pemimpin BN dan kroni-kroni mereka. Bila negara tidak mewah lagi seperti dahulu maka apa yang sepatutnya diutamakan untk kebajikan rakyat jelata terpaksa dipotong! Jelas bahawa slogan Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan hanyalah lawak semata-mata. Dalam kes apa yang penulis sebutkan ini, eloklah kita panggil GENERASI MUDA DIJAHANAMKAN!

(http://www.sidangonline.net/v9/index.php?option=com_content&view=article&id=198:analisis-bila-kementerian-pelajaran-potong-peruntukan&catid=46:berita-utama )

"