15 November 2008

MENGAPA UMAT ISLAM DIUJI DENGAN PELBAGAI UJIAN ?

Ustaz Zainudin Hashim Thu Nov 13, 08 9:48:49 am MYT
Peranan Umat Islam
Sifat utama Umat Islam seperti yang didedahkan oleh al-Quran ialah mengajak manusia sejagat untuk melakukan perkara-perkara yang baik (makruf) dan meninggalkan perkara-perkara haram yang ditegah oleh agama Islam, ia bertujuan tidak lain agar mereka menjadi umat yang berjaya di dunia dan akhirat, pendedahan ini pernah disebut menerusi surah Ali �Imran ayat 104 yang bermaksud : Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari perkara mungkar, mereka itulah orang-orang yang berjaya.

Umat Islam adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan Allah ke muka bumi ini bagi mengajak manusia seluruhnya mengabdikan diri hanya kepada Allah SWT dalam erti kata yang cukup luas maksud dan pengertiannya.
Diuji dengan pelbagai ujian untuk jadi kuat dan matang
Antara ujian yang disebut oleh al-Quran ke atas masusia ialah dengan menjadikan hidup dan mati itu sebagai ujian untuk mengetahui sejauh mana mereka benar-benar beriman kepada Allah (lihat ayat 2 surah al-Mulk dan ayt 2dan 3 surah al-Ankabut).
Umat Islam diuji dengan kefarduan solat lima waktu, puasa sebulan di bulan Ramadan, menunaikan fardu haji di Mekah, berakhlak mulia, bersangka baik, meninggalkan segala tegahan dan larangan Allah dan sebagainya, ia tidak lain adalah untuk menjadikan mereka Umat yang berkualiti tinggi dari sudut keimanan, ketakwaan dan hubungan dengan Allah selaku Pencipta.
Tanpa ujian, sudah pasti umat manusia seluruhnya tidak mengetahui sejauhmana keimanan mereka itu kepada Allah, sepertimana para pelajar di sesebuah sekolah, mereka mesti melalui proses pembelajaran yang diakhiri dengan peperiksaan penting, sama ada di peringkat UPSR, PMR atau SPM bagi menentukan tempat terbaik pembelajaran di peringkat yang lebih tinggi. Ujian adalah untuk mengingatkan Umat tentang peranan dan tanggungjawab
1- Berlaku bermacam-macam fitnah terhadap agama (dilakukan sendiri oleh umat Islam),
2- Berlaku gempa bumi, rebut taufan, banjir kilat, tanah runtuh,
3- Kematian di mana-mana (sama ada kematian disebabkan kemalangan, bunuh diri, membunuh orang lain bagi menutup rasa malu dan lain-lain), umat ditimpa pelbagai bentuk bala daripada Allah.
Berdasarkan keterangan hadis Nabi Muhammad di atas, kita sepatutnya bersyukur kepada Allah kerana dikategorikan dalam golongan umat Nabi Muhammad yang banyak kelebihannya, kerana baginda sahajalah yang mampu memberi syafaat di akhirat dibandingkan dengan para Anbiya� yang lain.
Namun apa yang patut kita sama-sama fikirkan ialah persoalan hidup kita semasa di dunia ini, pernahkah kita terfikir, bagaimana Nabi Muhammad mengkhabarkan mengenai raptai ujian atau siksaan di dunia ini atas kesilapan yang kita sendiri lakukan.
Atas kealpaan manusia bernama Islam, yang melakukan banyak tindakan yang menyalahi agama, hingga ia dianggap fitnah terhadap Islam itu sendiri, sebagai contoh, berapa ramai di kalangan wanita Islam yang tidak bertudung kepala (hijab) dianggapnya dosa kecil, ada yang berjudi, minum arak, merogol keturunan sendiri, meragut, membunuh dan bermacam-macam jenayah lagi, kesemua itu adalah fitnah kepada Islam.
Justeru, apabila umat Islam sendiri terlibat dengan fenomena fitnah, maka tidak mustahil Allah SWT menimpakan pelbagai bentuk malapetaka dan bala yang tidak terduga oleh akal manusia, kalau di zaman dahulu Allah timpakan bala seperti belalang, kutu, katak, darah yang menggerunkan pada ketika itu, pada hari ini Allah hukum dengan selsema burung, penyakit kuku, tangan, kaki dan mulut, Aids dan macam-macam lagi yang menyebabkan manusia takut dan pasrah terhadap hukuman-Nya.
Antara bala yang ditimpakan Allah ke atas umat Islam kini ialah kematian, sama ada yang disebabkan oleh kemalangan atau pembunuhan, laporan akhbar setiap hari menyebut mengenai kes-kes kematian, ini menandakan bahawa Allah sedang merancang sesuatu untuk menghukum kita yang alpa dengan habuan dunia yang menjauhkan diri kepada-Nya.
Sebenarnya ujian yang kita terima dan sedang berhadapan dengannya, adalah tidak lain untuk mengingatkan kepada asal kejadian kita, iaitu untuk beribadat kepada-Nya, apabila kita diuji dalam keadaan taat dan mati kerananya, maka kita sedang melakukan perkara yang soleh, tetapi sebaliknya apabila kita mati dalam keadaan maksiat dan menentang Allah, dikhuatiri kematian kita itu menjadi kutukan di sisi Allah SWT, justeru, marilah kita sama-sama menginsafi diri dan banyak melakukan muhasabah kepada Allah. _

Gambar Amrozi dan Mukhlas


ADUN BN TINGGALKAN DEWAN


IPOH : Sewaktu dewan sedang bersidang dengan rancak, dua kali semua ADUN BN meninggalkan dewan. Kerusi anggota Pembangkang kosong pada petang Rabu dan juga Petang Khamis. Inilah sikap ADUN Pembangkang yang tidak menghormati kemulian dewan dan tidak menghormati rakyat yang memilih mereka untuk menyuarakan segala permasalahan rakyat di DUN masing-masing.Dalam masa yang sama ADUN Kubu Gajah menghentam hebat ADUN Pantai Remis dan ADUN Sitiawan yang kedua-duanya juga Ahli Parlimen, mereka tidak hadir Parlimen kerana mengikuti Sidang DUN di Perak. Kubu Gajah menyifatkan mereka tidak bertanggungjawab, menipu rakyat dan berbagai-bagai cemuhan dan celaan hanya kerana empat hari tidak menghadiri sidang Parlimen.Sebenarnya kebanyakan ADUN Pembangkang yang berada dalam dewan lebih tidak bertanggungjawab kepada rakyat yang diwakili. Di Dewan, mereka lebih suka membuat kecoh, mengacau, mengeluarkan kata-kata yang kesat, berlagak sombong, angkuh kononnya PR tidak pandai mengurus tadbir negeri Perak dan sebagainya. Kalau diteliti setiap isi ucapan mereka dan soalan-soalan yang dilontarkan oleh mereka tidak lain hanya semata-mata mencari kelemahan. Kelakuan beberapa ADUN ketika berbahas tidak memperlihatkan akhlak yang sopan, mengeluarkan kata-kata yang kesat, memperlekeh ADUN PR, menunjuk-nunjuk ke arah Speaker dan ADUN PR, dan bermacam-macam lagi. Peluang tiga hari berbahas tidak digunakan dengan sebaik-baik oleh mereka. Dalam siri yang lain, blog ini akan menukilkan petikan-petikan ucapan, ungkapan-ungkapan, kata-kata yang kesat, gambar-gambar perlakuan mereka dalam dewan dan sebagainya. Pembaca blog ini boleh menyebar luaskan kepada rakyat perlakuan mereka supaya rakyat dapat menilai kedudukan mereka pada pilihanraya akan datang.