03 Februari 2009

ALASAN SPR TAK MUNASABAH

February 3, 2009 · Print This Article

IPOH: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menolak perletakan jawatan Adun Behrang dan Adun Changkat Jering dengan menyifatkan surat perletakan jawatan mereka masing-masing hanya diserahkan kepada Speaker Dewan Undangan Negeri Perak

SPR hanya menerima salinan surat atau penduanya sahaja, maka surat perletakan jawatan itu tidak terpakai atau sah.Pada kebiasaannya SPR akan menunggu pakai surat atau pemakluman speaker dewan undangan negeri mengenai perletakan jawatan seseorang Adun.

Sebenarnya teramat nyata lucu untuk SPR berkata demikian. Alasan yang tidak munasabah. Namun oleh kerana itu setakat ini Jamaludin Mohd Radzi dan Kapt (B) Osman Jailu kekal masing-masing sebagai Adun Behrang dan Adun Changkat Jering.

Sesungguhnya menghairankan jika itulah alas an SPR untuk mempertahankan dua adun itu. Secara akliah dan legislatifnya, seseorang Adun akan menghantar surat perletakan jawatannya kepada Speaker Dewan Undangan Negeri, yang merupakan secara legislatifnya adalah seorang ketua.

Berbelit nampaknya alas an kali ini. Sepatutnya selepas seseorang Adun menghantar surat pada speaker , maka baharulah speaker memanjangkan surat perletakan jawatan berkenaan. Umpamanya seseorang jika berlaku kematian pada seseorang Adun, maka menjadi kewajipan speaker negeri berkenaan memaklumkan kepada SPR untuk mengadakan pilihan raya. Tidak pernah kedengaran setakat bini SPR membuat pilihan raya kecil tanpa surat pemakluman speaker negeri berkenaan. Pelik.

Isu exco Perak - Misbah

Saya mula menulis kembali diblog ini bagi menjelaskan isu-isu terkini di Perak. Sekembalinya dari Tanah Suci, saya berehat beberapa minggu dari menulis di blog ini, saya sedang mereka bentuk semula blog ini supaya lebih menarik, selepas siap saya akan menulis kembali. Disebabkan isu di Perak sentiasa panas ekoran 2 EXCO ini, saya sentiasa menerima panggilan bertalu-talu dan mesej, sehingga saya tidak sempat untuk menyemak fail di pejabat, setiap minit hp berdering, tidak dijawab saya dikatakan sombong dan macam-macam lagi. Pernah saya tidak menjawab sepanjang hari, kerana ada ketikanya sepanjang hari penuh dengan mesyuarat, missed callsnya terlalu banyak, tak terdaya nak call semula. Ada seorang hamba Allah, telepon saya, apabila saya angkat, ungkapan pertamanya cukup menyakitkan hati hanya kerana saya tidak menjawab panggilannya, saya hanya bersabar, bila tidak tahan dengan leteran dan perlian serta tohmahannya, saya pun jawab minta maaf, line tak clear dan tutup panggilan. Selepas itu, terfikir pula patut ke saya berbuat begitu ?

Sekarang, bila saya dapat mesej atau panggilan, bertanya isu-isu pergolakan politik di Perak saya akan jawab layari blog saya. Blog ini kembali aktif selepas ini, Insya Allah.

ISU 2 EXCO

Isu hilang 2 exco bermula apabila kunjungan hormat Pengerusi PKR yang baru (tuan Hj Osman) kepada Menteri Besar di pejabat MB, beliau sebagai Timbalan Pengerusinya tidak hadir. Kali terakhir dia jumpa saya (tak ingat tarikh), beberapa hari sebelum hari mengundi Kuala Terengganu, sehari dua selepas saya balek dari Tanah Suci, beliau meminta saya rekomen pada YAB MB supaya permohonan balak syarikat rakannya diluluskan. Saya jawab Insya Allah. YB Osman juga tidak hadir dalam kunjungan tersebut.

Dalam mesyuarat menteri-menteri Besar dan Ketua Menteri Pakatan Rakyat di Alor Setar, beliau dipilih mewakili EXCO PKR Perak (kerana kedudukannya sebagai Timbalan Pengerusi Perhubungan). Mesyuarat yang sebegini penting, beliau tidak hadir dan tidak memaklumkannya kepada YAB MB Perak. Tempatnya digantikan oleh YB Osman, itu pun tidak ikuti sehingga habis.

Sewaktu ADUN Bota mengunjungi YAB MB Perak, beliau berdua juga tidak hadir sama, EXCO-EXCO dari DAP dan PAS hadir, termasuk juga ADUN-ADUN, ramai yang hadir meraikan kunjungan ADUN Bota ke pejabat Menteri Besar. Semua menyatakan seronok dan gembira dengan kemasukan ADUN Bota ke Pakatan Rakyat.

Kelibatnya terus tidak kelihatan di Pejabat EXCO sehinggalah sekarang. Bermacam usaha digunakan untuk mengesan mereka, YAB MB Perak dan Juga YB Dato’ Seri Anwar juga turut menghubungi melalui panggilan telepon, pesanan suara dan SMS, namun tidak ada jawapan. Pegawai khas dan pemandunya sekadar memberitahu kedua-dua YB tersebut sakit, tetapi mereka sendiri samada melalui pegawai khasnya atau sesiapa sahaja tidak ada yang memaklumkan kepada MB.

Kehilangannya menjadi tanda tanya, berbagai andaian dan rumus mengatakan mereka akan masuk BN atau bebas. Apabila Pak Lah sendiri buat kenyataan 3 orang dari Pakatan Rakyat akan menyertai BN, kami buat kesimpulan 2 orang itu adalah YB Jamal dan YB Osman.

Mesyuarat tergempar diadakan di rumah MB, ADUN-ADUN Pakatan rakyat hadir termasuk Adun Bota, yang tidak hadir memaklumkan kepada MB atau pengerusi parti masing-masing. YB Hee yang turut tidak dapat dikesan 2 hari sebelum ini, juga dapat dihubungi pada sebelah malamnya dan menyatakan komitmennya bersama Pakatan Rakyat.

Setelah kesepakatan dibuat, MB buat kenyataan akhbar, 2 EXCO ghaib tanpa dikesan, MB membuat telahan ini kerja jahat BN yang mahu mencolek 2 EXCO tersebut bagi menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat.

Pada malam Isnin semalam, Speaker membuat kenyataan akhbar, 2 EXCO telah meletakkan jawatan apabila beliau menerima surat perletakan jawatan di kediamannya jam 5.45 petang. Kenyataan media keluar di berita jam 8.00 dan jam 9.00 malam. Apabila berita itu keluar, tak semena-mena kedua-dua EXCO yang menghilang diri terus muncul buat kenyataan kepada media menafikan perletakkan jawatan.

Hari ini SPR buat kenyataan bahawa kerusi DUN Behrang dan Changkat Jering kekal diwakili oleh kedua-dua Adun tersebut dan menolak notis Spekaer yang dihantar kepada SPR.
Pakatan Rakyat negeri Perak akan bersidang bagi mengambil tindakan seterusnya mencabar keputusan SPR. Kita tunggu dan lihat seterusnya.

Saya difahamkan selepas ini kedua mereka akan digunakan oleh BN untuk memburukkan MB Perak, Insya Allah saya akan jelajah seluruh negeri bagi menjawab tohmahan tersebut, blog ini juga akan aktif menjawab semua isu dan tohmahan oleh mereka.

UMNO takut Pilihanraya - Greenboc

Nampaknya UMNO/BN masih meneruskan agenda jahatnya untuk merampas Perak dengan menggunakan kaedah tidak demokratik.

Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia di dalam keputusannya menyatakan bahawa kerusi Behrang masih lagi disandang oleh Jamaluddin Mat Razi dan Changkat Jering masih diwakili oleh Osman Jailu.

Dengan keputusan itu juga kredibiliti Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof telah tercalar dan turut dipersoalkan oleh rakyat yang mana dilihat keputusannya itu lebih dipengaruhi oleh elemen yang datang dari parti kerajaan. Ini kerana bekas Pengerusi SPR sendiri, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman sebelum ini telah menyatakan: "mengikut perundangan pilihan raya, sebaik sahaja notis kekosongan diterima daripada Speaker, pilihan raya kecil wajar diadakan.

Mengikut skop perundangan, kata beliau, SPR perlu menerima langkah Speaker mengumumkan kekosongan yang tidak boleh dicabar atau diketepikan.".

"Sama ada seseorang wakil rakyat itu mahu mengambil tindakan mahkamah kononnya pihak tertentu atau parti mereka menggunakan surat letak jawatan yang telah ditandatangani terlebih awal, sebelum kekosongan diumumkan, merupakan satu soal berlainan."

Ini juga bererti Pengerusi SPR ini gagal menjalankan tugasnya secara professional dan non-partisan.

Pemerhati politik berpendapat segala-galanya ini telah dirancang oleh dalang yang menculik kedua-dua exco berkenaan yang membawa mereka ke Pekan Pahang baru-baru ini.

Keputusan SPR itu juga persis mahu melaksanakan harapan Perdana Menteri yang sebelum ini menyatakan adanya ADUN PR dari Perak akan menyertai UMNO.

Ini kerana bagaimana mungkin kedua-dua exco tersebut hanya muncul sebaik sahaja speaker Dewan Undangan Negeri Perak menyatakan perletakan jawatan mereka dan kemudiannya kedua-dua exco ini menafikannya.

Yang aneh pada hari semalam mereka dikatakan masih di dalam perjalanan pulang dari Pahang tetapi telah mampu untuk menghantar surat penafian perletakan jawatan kepada Pembantu Khas mereka dan juga surat penafian perletakan jawata kepada SPR.

Sementara itu Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin memberi jaminan enam Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pas, termasuk dirinya tidak akan keluar parti dan memberi sokongan penuh kepada Pakatan Rakyat.

"Tindakan Barisan Nasional (BN) yang mengadakan perjumpaan dengan dua Adun itu Adun Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi dan Adun Changkat Jong, Osman Mohd Jailu lebih melahirkan perasaan simpati rakyat, sekali gus meraih sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat."

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa pula telah menyatakan

Dilihat dari gaya berita, Jamaluddin sebenarnya tidak berhasrat meletakan jawatan ADUN tetapi surat persetujuannya meletakkan jawatan ADUN yang telah ditandatangani sebelum ini mungkin telah digunakan untuk dimajukan kepada Speaker.

Maknanya, Jamaluddin bersetuju keluar parti (dalam proses menjayakan apa yang disebut Abdullah) tetapi tidak mengjangka langkahnya dihalang dengan tindakan pengosongan kerusi. Jamaluddin mungkin terkejut. Itu menyusahkan beliau. Pemimpin UMNO yang mungkin bersama merancang penyeberangan juga sudah tentu terkejut.

Kalau begitu, pilihanraya semula adalah sesuatu yang tidak mereka gemari.
Mereka nak kerusi percuma dan tak mahu berhadapan semula dengan pengundi.


Husam menambah

Samada pengosongan kerusi itu sah atau tidak adalah soalan yang akan ditentukan akhirnya. Tetapi, samada pemimpin UMNO menyokong atau tidak satu pilihanraya kecil diadakan adalah mustahak. Jika tidak, UMNO telah tersilap langkah dan pengumuman Abdullah telah menjejaskan strategi UMNO samada untuk mendapatkan ADUN percuma maupun stand UMNO/BN tentang lompat parti. Selepas ini, UMNO/BN tidak lagi boleh bercakap mengenai undang-undang anti lompat.

Abdullah yang pada mulanya telah ceria dengan bakal berita penyeberangan, sudah tentu tercabar kredibilitinya. Watak beliau kelihatan seperti Pak Kadok - pengumuman Pak Kadok mengundang malang.


LANGKAH SEWAJARNYA KINI:

1. Speaker Dewan Undangan Negeri wajar mengheret SPR ke muka pengadilan. Ini kerana "Mengikut undang-undang (Perlembagaan negeri dan persekutuan), SPR perlu menghormati notis pengesahan kekosongan dan mengadakan pilihan raya kecil dengan sewajarnya (dalam 60 hari)."

2. Jawatankuasa Tertinggi Pakatan Rakyat perlu bermesyuarat dan mengambil ketetapan membantah keputusan SPR tersebut disamping memobilasikan rakyat supaya memandang jijik perbuatan UMNO dan SPR berkenaan sebagai sesuatu yang tidak boleh diterima di dalam sebuah negara demokrasi yang berdaulat bagi menghentikan segala eksploitasi dan manipulasi tangan-tangan eksekutif demi membersih dan meletakkan identiti SPR ke tahap yang lebih telus dan dihormati.

SPR : Dua exco Perak masih Adun

Feb 3, 09 1:00pm Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan dua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang didakwa kosong masih lagi disandang oleh wakil-wakil rakyat PKR.

Dalam mesyuarat khasnya pagi ini, SPR memutuskan wujud keraguan pada surat peletakan jawatan Jamaluddin Mat Radzi dan Mohd Osman Jailu masing-masing sebagai wakil-wakil Behrang dan Changkat Jering.

Pengerusi SPR Datuk Abdul Aziz Yusuf mengumumkan demikian susulan wujud kekeliruan selepas Speaker DUN Perak V Sivakumar menyerahkan surat-surat tersebut kepada SPR negeri semalam.

Pada hari yang sama Jamaluddin dan Mohd Osman turut menyerahkan surat, menyatakan bahawa surat peletakan mereka itu tidak berkuatkuasa.

Surat peletakan jawatan itu diserahkan selepas desas-desus kedua-duanya akan meninggalkan PKR dan menyertai BN sejak minggu lepas.

Jamaluddin dan Mohd Osman semalam bagaimanapun menyatakan akan kembali bertugas seperti biasa dan "tidak timbul mereka telah bertukar parti."

Persoalannya kenapa kedua Exco ini tidak jujur ?

Apa yang perlu dilakukan kini oleh kedua-dua exco Perak yang diculik ialah BERKATA BENAR. Rakyat menuntut supaya mereka berlaku jujur terhadap apa yang sebenarnya berlaku sepanjang tempoh "kehilangan" mereka sehingga mereka tidak dapat dihubungi oleh pimpinan Pakatan Rakyat, malah oleh ahli keluarga mereka sendiri.

Memberi alasan sakit di belakang badan dengan kemudian dikatakan berada di negeri Pahang untuk mendapatkan rawatan menjadikan rakyat terus sangsi dan berteka-teki terhadap apa yang sebenarnya berlaku.

Lebih melucukan salah seorang menteri yang bermasalah Syed Hamid Albar namanya yang cuba melakukan "cover-up" untuk sdra berdua menyatakan sdra mungkin pergi bersiar-siar di Pahang.

Mengapa perlu takut untuk menyatakan hal sebenar? Mengapa perlu berhelah untuk menipu rakyat? Mengapa perlu risau jika anda tidak melakukan apa-apa kesalahan?

Akibat daripada ketidakwujudan kejujuran, maka rakyat tidak dapat untuk bersama anda sekalipun rakyat mengetahui anda berdua difitnah dengan kes rasuah yang anda tidak lakukan.

Atau apakah alasan-alasan yang mutakhir yang anda berikan itu juga termasuk di dalam skrip "grand design" yang diatur oleh mereka yang membawa anda ke Pahang?

Kini, tidak banyak yang boleh dilakukan lagi. Hanya menunggu keputusan Suruhanjaya Pilihanraya menentukan samada pilihanraya kecil bakal diadakan di Behrang dan Changkat Jering, tempat dimana sdra-sdra adalah wakil-wakilnya.

Seandainya berlaku pilihanraya kecil, adalah malang sdra tidak boleh lagi bertanding. Yang ada hanyalah mengharapkan tindakan mahkamah untuk sdra cabar mengenai surat perletakan jawatan yang sdra sendiri perlu akui akibatnya sewaktu menandatanginya dahulu.

Dan itupun jika sdra masih meyakini perjuangan yang sdra telah ikuti bersama iaitu di dalam wadah Parti Keadilan Rakyat.

Seandainya ditakdirkan sdra menang di mahkamah kemudian mengisytiharkan diri menjadi ahli bebas atau lebih buruk dari itu, menyeberangi ke parti UMNO/BN, maka benarlah spekulasi rakyat selama ini bahawa anda berdua telah termakan umpan jutaan ringgit dari dalang yang kuasanya semakin hilang yang anda temui di Pekan Pahang itu. Sewajarlah nanti kutukan ditimpakan kerana ketidak-jujuran dan penipuan yang dilakukan.

Mangsa yang telah terkena bukan sdra berdua. Telah ramai menerima habuan itu, Balasubramaniam, Saiful, Ezam dan beberapa hakim yang terlibat di dalam kes Altantuya adalah kemungkinan diantara mereka yang tersenarai lebih dulu dari sdra berdua.

Pilihanraya Kecil Dun Behrang dan Dun Changkat Jering memang pasti akan di adakan

Pilihanraya kecil Dun Behrang dan Dun Changkat Jering memang pasti akan diadakan walaupun dua bekas adun kawasan itu membuat injuksi di mahkamah . Itu sekadar usaha dua bekas adun dan bekas exco yang kecewa.
Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, surat peletakan jawatan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Parti Keadilan Rakyat memang wujud berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan Speaker Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak.

"Surat itu memang ada dan ia ditujukan kepada Speaker.

"Ini bermakna beliau ada bukti bagi mengatakan yang kerusi DUN Behrang dan Changkat Jering sememangnya telah kosong.

"Dalam Perak ini, Speaker mempunyai kuasa berhubung hal tersebut," katanya.

Professor Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa, Dr. Abdul Aziz Bari berkata, tindakan ADUN terbabit, Jamaluddin Mat Radzi (Behrang) dan Mohd. Osman Jailu (Changkat Jering) menghilangkan diri dan tidak dapat dihubungi selama lima hari dengan sendirinya telah memaksa Speaker untuk membuat keputusan itu.

Kata beliau, surat peletakan jawatan tersebut sah walaupun tidak bertarikh semasa ditandatangani memandangkan kedua-dua mereka mengetahui kandungan dan kesan yang akan mereka hadapi jika menandatangani surat itu.

"Mereka sedar dan tahu isi kandungan tersebut.

"Mereka juga bukan diacukan pistol ke kepala mereka untuk dipaksa menandatangani surat tersebut," katanya.

Jamaluddin, 52, adalah Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Koperasi, Pertanian dan Perladangan manakala Osman, 57, adalah pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Insan dan Pertubuhan Bukan Kerajaan dan kedua-dua mereka menghadapi tuduhan rasuah melibatkan kelulusan sebuah projek pembangunan bernilai RM180 juta di Seri Iskandar.

Perbicaraan kes berkenaan akan didengar di Mahkamah Sesyen di sini pada 10 Februari ini.

Semalam, Jamaluddin turut berkata beliau dan Osman masih ADUN PKR dan tidak pernah membuat pengumuman menjadi wakil rakyat bebas atau menyertai Umno.

Kerajaan Pakatan Rakyat Perak yang dianggotai PAS, DAP dan PKR kini mempunyai 32 kerusi dengan DAP (18) PKR (lapan) dan PAS (enam) manakala Barisan Nasional 27 kerusi.

Pada pilihan raya umum Mac 2008, BN menang 28 kerusi tetapi ADUN Bota Datuk Nasaruddin Hashim menyertai PKR minggu lepas.

Pada pilihan raya lepas, Jamaluddin mendapat 6,771 undi menewaskan calon BN Datuk M. Ramasamy yang mendapat 5,744 undi.

Mohd Osman pula menang dengan majoriti 1,102 undi bagi merampas kerusi DUN Changkat Jering.

Beliau memperoleh 9,411 mengalahkan penyandang dari BN Datuk Mat Isa Ismail yang memperoleh 8,309 undi