09 Mac 2009

Siapa bakal terlentang di Bukit Gantang ?

Siapa Bakal Terlentang Di Bukit Gantang?

Menuju ke Bukit Gantang, di mana satu pilihanraya kecil akan diadakan di tengah-tengah kemelut krisis politik yang sedang melanda Perak, jalannya agak mudah - terima kasih kepada Lebuhraya Utara Selatan. 

Senario politik telah menjadikan jalan-jalan ke hadapan lebih rencah, termasuklah untuk Barisan Nasional dengan strategi kempen 3M nya yang konvensional money, machinery dan media (wang, jentera dan media).

Dan tugas yang lebih sukar ialah untuk memenangi hati dan minda 24,396 pengundi di Changkat Jering, yang dimenangi oleh bekas wakil Parti Keadilan Rakyat-melompat-bebas, Mohd Osman Jailu.

Lompatan Osman dan dua yang lain (yang menjadi mesra-BN) telah menimbulkan satu krisis perlembagaan yang kini menunggu keputusan di mahkamah, dan ramai menyatakan yang Bukit Gantang bakal menjadi referendum samada rakyat menerima atau tidak rampasan kuasa yang berlaku di Perak.

Kain rentang yang mengutuk Osman muncul di beberapa lokasi strategik, termasuklah di Pusat Operasi Pas di Air Kuning.

Satu kain rentang di simpang tiga di Trong merupakan satu tempelakan yang serius yang membayangkan Osman telah dibeli oleh BN.

Kawasan yang didominasikan oleh pengundi Melayu, yang merupakan 63.5 peratus dari jumlah pengundi Bukit Gantang yang seramai 54,894 orang telah berpecah di dalam pilihanraya umum yang lalu dan, berdasarkan perkembangan mutakhir, beberapa andaian menyatakan Pakatan Rakyat akan memperolehi undi simpati dan justeru itu akan memberi kelebihan kepadanya.

Fokus Umno, mengikut Timbalan Ketua Bahagian UMNO Bukit Gantang Kamarulail Sulaiman, ialah untuk memenangi sebahagian daripada 16,000 penyokong pembangkang dan memujuk semula 17,000 ahli UMNO yang mengundi untuk memberikan kemenangan kepada Pas tahun lalu.

"Kami telah bertemu dengan para pengundi dan cuba untuk mendapatkan undi orang muda sejak itu," katanya.

Pengundi Cina, yang membentuk 26 peratus, dikatakan kecewa dengan rampasan kuasa yang dilakukan ke atas kerajaan negeri Pakatan yang telah memperkenalkan polisi yang popular dengan mereka seperti pemberian tanah untuk perkampungan baru.

Terdapat juga isu-isu tempatan yang melibatkan kaum Cina, yang bertumpu kepada Kuala Sepetang dan Simpang dan kerana faktor ini, seorang peniaga Loh Swee Eng menyatakan, seorang penduduk tempatan perlu menjadi wakil mereka.

"Kita perlukan seorang wakil rakyat yang sentiasa ada untuk menolong menyelesaikan masalah dan menjaga kebajikan rakyat. Dalam ertikata lain, seseorang yang tidak berat sebelah malah mampu untuk masuk ke dalam rumah ibadat kita," katanya.

Loh, 49, yang juga merupakan Pengerusi SRJK(C) Sin Min menyatakan 11 sekolah Cina di dalam parlimen ini memerlukan kemudahan yang lebih baik.

Komuniti nelayan Kuala Sangga, dan sebuah pulau dengan 300 penduduk inginkan prasarana yang lebih sempurna.

"Kita dapat jetti baru beberpa tahun lalu namun masih terpaksa bergantung kepada air hujan untuk bekalan minuman dan generator untuk sumber eletrik," kata Beh Joo Siang, 45, seorang nelayan di pulau tersebut, yang terletak kira-kira 20-minit menaiki bot dari Kuala Sepetang.

Oleh kerana undi Melayu akan berpecah, undi kaum Cina akan menjadi perhatian kerana ia bakal dilihat sebagai memainkan peranan penentu di dalam pilihanraya kecil nanti.

Gerakan, nampaknya merupakan parti yang memancing semula sokongan masyarakat Cina yang telah hilang. Ketua Wanitanya, yang merupakan timbalan menteri penerangan dan bekas ahli Parlimen Bukit Gantang Datuk Tan Lian Ho, belum lagi mengenepikan parlimennya itu, meneruskan khidmatnya di pejabat barunya di bangunan Wisma Gerakan setelah kerusi itu jatuh ke tangan Pas. Tan kini ialah ahli Parlimen Grik.

Daripada 3 kerusi DUN yang ada di dalam parlimen Bukit Gantang ini, Kuala Sepetang merupakan kawasan yang mengandungi pengundi Cina paling ramai iaitu 32 peratus, diikuti Changkat Jering (26 peratus) dan Trong (20 peratus).

Isu paling utama di kalangan masyarakat India yang membentuk 9 peratus atau 5,783 pengundi, menurut Ketua MIC Bukit Gantang, Y. Kanaiah, ialah penahanan berterusan pemimpin Hindraf tanpa perbicaraan.

Menjelaskan rasional terhadap penahanan itu bukanlah satu perkara yang mudah kerana kaum India, yang secara tradionalnya adalah penyokong BN, telah menolak BN di dalam pilihanraya umum yang lalu kerana menyokong isu-isu yang ditimbulkan oleh Hindraf.

"Ketua parti, termasuk Datuk Seri S. Samy Vellu, sedang cuba untuk menjelaskan alasan yang menasabah yang menyebabkan penahanan itu kepada komuniti ," jelas Kanaiah yang berumur 68 tahun.

Bukit Gantang merupakan kubu kuat BN sehinggalah tahun lepas, yang menurut pemimpin UMNO tempatan, kekalahan kepada pembangkang adalah kerana perpecahan dalaman, termasuklah apa yang dikatakan pemilihan bendahari Umno Datuk Abdul Azim Zabidi, yang menjadi calon payung terjun di situ.

"Kita telah dijanjikan berpuluh tahun yang kita akan mendapat calon tempatan. Sekarang masanya untuk memenuhi janji itu," kata bekas Ketua Bahagian UMNO Bukit Gantang Datuk Ahmad Mansor.

Terlalu banyak politiking dalaman dan keupayaan untuk mengambil kesempatan daripada tsunami politik yang berlaku di seluruh negara waktu itu, Osman menjadi ahli dewan undangan negeri Changkat Jering tanpa perlu bekerja keras untuk memenangi kerusi tersebut. Beliau dilaporkan membelanjakan cuma RM2,000 wang poketnya untuk perbelanjaan kempennya.

Bukit Gantang dimenangi oleh Roslan Shaharum dari Pas yang meninggal dunia pada Feb 9, yang memberi laluan untuk satu pilihanraya kecil diadakan.

Hari penamaan calon dan mengundi masih jauh dan terdapat banyak masa untuk kedua-dua pihak BN dan Pakatan Rakyat untuk memancing undi.

Bukit Gantang, yang muncul di tengah-tengah kemelut politik Perak yang melibatkan istana, akan menyaksikan satu pertandingan sengit berbanding dengan pilihanraya kecil Bukit Selambau dan Batang Ai yang berlansung pada hari yang sama.


New Straits Times (7 Mac 2009)
news@nst.com.my 
terjemahan bebas: Greenboc

1 ulasan:

 1. Siapapun menang di Bukit Gantang perlu difikirkan, ini bukan isu setempat(local) tetapi juga isu nasional. Kepentingan NASIONAL dan kesejahteraan ummah Nabi Muhammad SAW.Oleh itu, sempena Maulidur Rasul, saya merayu orang Islam untuk bersatu. Ternyata tindakan Nizar salah dan punahsihat beliau salah membaca dan manfsir undang-undang Tubuh Negeri Perak. Disalin catatan dari blog SEDINGIN SALJU-catatan dari Berita Harian dan Temubual dengan DS Rais Yatim, Menteri Luar dan Pakar Perundangan Phd dalam Undang-undang). Semoga Allah memberikan kemenengan kepada pihak yang mendaulatkan ugama Islam dan kesejahteraan ummah Islam . Amin  Ahad, Mac 08, 2009

  Soal Jawab: Sultan Perak miliki kuasa lantik Menteri Besar sesuai Undang-Undang Tubuh Negeri

  Dicatat oleh Sedingin Salju di 2:51 PM

  Berita Harian Online


  Soal Jawab: Sultan Perak miliki kuasa lantik Menteri Besar sesuai Undang-Undang Tubuh Negeri

  Oleh Rasid Rahaman dan Siti Almizan Aripin


  TINDAKAN Sultan Perak, Sultan Azlan Shah melantik Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar baru terus dipertikaikan Pakatan Rakyat walaupun ia dilakukan mengikut Undang-Undang Tubuh Negeri Perak. Menteri Luar, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim berpengalaman luas dalam soal perundangan yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri mengupas krisis itu. Ikuti temu bual beliau dengan Pengarang Berita, Berita Minggu, Rasid Rahaman dan Wartawan, Siti Almizan Aripin.  BOLEH Datuk Seri jelaskan peranan Yang di-Pertuan Agong dan Sultan dalam Perlembagaan Persekutuan terutama dalam proses pelantikan Perdana Menteri dan Menteri Besar?


  Seseorang Raja khususnya Yang di-Pertuan Agong mempunyai tiga kuasa besar yang tidak boleh diganjak mengikut Perlembagaan. Pertama, melantik seseorang Perdana Menteri mengikut perkara 43 (2a) Perlembagaan Persekutuan. Kedua, sama ada bersetuju atau tidak bersetuju membubarkan Parlimen dan ketiga, menguruskan perkara berkaitan hak-hak keistimewaan atau pun adat istiadat Melayu dan yang berkaitan dengan agama Islam.


  Ketiga-tiga kuasa mutlak ini juga ada pada Raja Melayu atau Sultan di negeri-negeri. Selain itu, Yang di-Pertuan Agong juga mempunyai pelbagai fungsi dan kuasa mengikut Perlembagaan termasuk sebagai Ketua Turus Angkatan Ketenteraan. Baginda juga mempunyai hak dan kuasa untuk memberi keampunan kepada pesalah yang kesalahannya berlaku di Wilayah Persekutuan. Hak ini juga ada di negeri-negeri, cuma Sultan tidak ada kuasa atau peranan sebagai Ketua Turus Ketenteraan di negerinya.


  Kuasa di Perak misalnya melantik seseorang Menteri Besar terletak pada Perkara 16 dan perkara ini ada ceraiannya antara satu hingga enam. Yang penting ialah bagi kita mengetahui kuasa baginda Sultan di Perak melantik Menteri Besar dari kalangan seseorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Perak yang pada pandangan baginda mempunyai sokongan teramai atau majoriti di Dewan Undangan Negeri (DUN) terbabit.


  Bagaimanapun, peruntukan ini ada pada semua negeri. Bagaimanapun yang tidak ada pada semua negeri adalah Klausa 4 perkara 16 di negeri Perak itu yang berbunyi lebih kurang, Sultan mempunyai kuasa melantik seseorang Menteri Besar dari kalangan yang baginda dapati sesuai dan untuk melantik seseorang Menteri Besar di bawah Klausa 4 itu, baginda boleh mengetepikan mana-mana peruntukan Perlembagaan Negeri jika pada pendapat baginda ini sesuai dan berpatutan.


  Klausa atau peruntukan inilah yang pada hemat pakar Perlembagaan digunakan oleh Sultan Perak ketika melantik Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir tempoh hari. Seharusnya pelantikan ini tidak dipertikai, tetapi politik sudah mempertikaikannya dan pada masa sama penasihat dan mereka yang bertanggungjawab mengenai Perlembagaan negeri Perak sendiri mungkin berasa terkejut dengan tindakan di luar dugaan itu. Inilah kuasa-kuasa am dan khusus yang ada.


  Kenapa pelantikan Menteri Besar Perak terus dipertikaikan?


  Politik mempunyai pelbagai mata, tetapi undang-undang mempunyai satu mata. Oleh demikian, politik di Perak yang diasuh oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas nampak bahawa dengan peruntukan Klausa 4 tadi, mereka masih mempersoalkan pelantikan Dr Zambry sebagai Menteri Besar. Kononnya pada ketika sama tidak ada ujian penentuan dibuat di DUN untuk menentukan siapa yang mempunyai kedudukan majoriti. Jadi dalam hal majoriti di DUN ini memang menjadi suatu kelaziman bagi mana-mana kuasa legislative (perundangan) untuk menentukan majoriti seseorang atau sesuatu kumpulan.


  Di Perak, pembangkang terus menduga dengan hujah mereka kononnya Sultan tidak mengendahkan keputusan Dewan. Jadi pihak yang menyebelahi pandangan mereka terus mendesak supaya diadakan undian di Dewan dan menganggap hanya itulah yang sepatutnya diadakan. Tanggapan itu salah sebab menentukan majoriti di DUN hanya salah satu daripada kaedah dan ini diputuskan oleh kes di negeri Sabah pada 1994, Amir Kahar lawan Tun Mustafa. Dan hal ini sudah diterima sebagai hakikat keputusan universal (sejagat). Ia terkandung di dalam pelbagai kes lain juga dan dengan adanya kes di Sabah itu maka jelas bahawa Sultan tidak perlu mengikut kaedah lazim seperti dikatakan oleh pembangkang.


  Pada pandangan Datuk Seri siapakah yang berhak bertindak kepada mereka yang mempersoalkan fungsi Sultan?


  Kuasa untuk menahan mana-mana pihak daripada menyaman Sultan atau mengheret Sultan, atau menyaman atau mengheret Menteri Besar yang baru, tidak ada. Apatah lagi sejak 1994, pindaan Perlembagaan kepada Perkara 181 sudah dibuat dan pada pindaan itu seseorang Sultan boleh disaman atau sesuatu kesalahan atau salah laku atau atas sesuatu yang sabit dengan kes sivil. Asalkan Pendakwa Raya membenarkannya. Jadi soal dibangkitkan di Perak ini harus diamati dengan baik oleh kerana kita tidak mahu terbabit dengan suasana kita memperli atau memperkecil mahkamah lantaran ada satu dua perbicaraan sekarang yang berlaku di dalam mahkamah yang seharusnya tidak kita pertikaikan perjalanan atau perbicaraan itu.


  Tetapi soal ini adalah soal majmuk yang seharusnya masyarakat boleh mengambil perhatian mendalam.


  Bloggers turut memperkecilkan fungsi Sultan?


  Kita lemah dari segi penguatkuasaan undang-undang. Dan apabila saya nyatakan begini, saya tidak fikir ramai yang tidak bersetuju. Majoriti bersetuju apa saya rasakan. Kita ada Akta Hasutan dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Sama ada puncanya berasaskan kepada radio, televisyen atau blog di dalam internet, ia sama seperti seseorang itu menulis. Sebab niat yang wujud akibat perbuatan itu untuk mewujudkan suasana menghasut atau perasaan syak wasangka hingga menyebabkan perpaduan masyarakat berpecah. Jadi dengan itu, pihak berkuasa harus terus mengambil tindakan mengikut Akta Hasutan atau Kanun Keseksaan atau Akta Polis dan ada beberapa akta lain. Dan tidak semestinya kita guna ISA. Saya cuma bercakap dari hal undang-undang semata-mata. Ini bukan soal hendak mempolitikkan sesuatu isu. Seharusnya, penulis blog ini sudah menerima saman dan juga untuk hadir di mahkamah. Jadi kita bandingkan kalau di beberapa negara jiran, mereka tidak berani menulisnya di blog, kenapa mereka berleluasa di Malaysia. Sebab mereka tahu kita tidak menjalankan tugas asas untuk menyusul sesuatu tindakan mengikut undang-undang.


  Apa yang membezakan Undang-Undang Tubuh Negeri Perak dengan negeri lain?


  Perbezaannya ada pada beberapa aspek. Salah satu daripadanya adalah kuasa diraja. Kuasa diraja negeri Perak yang ada di bawah 16 (4) tadi didapati hanya ada di beberapa negeri. Dua daripadanya ialah Perlis di bawah Sesyen 39 dan Terengganu di bawah kuasa lama 1911 yang pada tahun 1948 dipinda dan menjadi kuasa mutlak bagi Sultan Terengganu. Dalam proses melantik seseorang Menteri Besar, Sultan di ketiga-tiga negeri ini berkuasa penuh untuk menentukan siapa yang baginda rasa wajar. Jadi kuasa ini dianggap kuasa tradisional. Kuasa turun-temurun dunia Melayu ini lagi dan selepas Inggeris mengaturkan pada 1948, di bawah Perjanjian Persekutuan Malaya 1948. Semua negeri Melayu mempunyai beberapa bidang pindaan kepada Perlembagaan yang ada. Jadi bagi negeri Perak, Perlis dan Terengganu khususnya mempunyai kuasa-kuasa itu.


  Kuasa untuk memberi pengampunan semuanya ada. Kuasa untuk menentukan Raja itu boleh menjalankan tugas dalam bidang tradisi ada di beberapa kelompok kuasa di Negeri-Negeri Melayu Yang Bersekutu, tetapi tidak ada di dalam Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu.


  Boleh Datuk Seri berikan contoh kes lain yang boleh dibuat rujukan?


  Tidak seratus peratus. Tetapi nasnya banyak. Misalnya dalam kes Adigbenro Akintola dari Nigeria ditentukan di situ bahawa dalam menentukan siapa yang boleh menjadi Gabenor harus mempunyai suara ramai. Jadi nas seperti itu juga dipakai di dalam kes Stephen Kalong Ningkan 1966 di Sarawak. Atas kes-kes Komanwel inilah muncul satu corpus undang-undang yang merujuk kepada keputusan DUN menentukan siapa yang mempunyai kuasa majoriti harus diikuti. Kes negeri Perak, keadaan itu telah dibatalkan oleh Klausa 4. Sebab itu Sultan Perak selepas memanggil semua Adun termasuk Adun Bota, Datuk Nasarudin Hashim, Yee Yit Foong (Adun Jelapang), Jamaluddin Mohd Radzi (Adun Behrang) dan Mohd Osman Jailu (Adun Changkat Jering). Baginda berpendapat suara ramai sebenarnya sudah ada pada Barisan Nasional (BN). Sebab itu baginda bersetuju ambil Dr Zambry sebagai Menteri Besar.


  Kewajaran Speaker gantung Menteri Besar dan 6 DUN daripada menghadiri Persidangan DUN Negeri Perak?


  Kuasa itu tidak boleh diikuti sebenarnya sebab prosiding itu tidak dibuat dalam Dewan. Ia boleh dipertikaikan dan tidak seharusnya Menteri Besar akur kepada arahan itu. Sekiranya arahan itu dibuat dalam Dewan dan diluluskan usulnya di bawah Peraturan Tetap 18 atau 89 barulah menjadi perkara yang boleh dikuatkuasakan. Tetapi seseorang Speaker yang Dewannya pun tidak ada, beliau tidak ada kuasa menggantung Menteri Besar dan enam Exco daripada menghadiri persidangan DUN Perak. Sebab Speaker hanya boleh bertindak dalam Dewan. Begitu juga di bawah pokok, bukan Dewan. Seharusnya pihak berkuasa menghalang perhimpunan itu, tetapi ia tidak dihalang. Di situlah saya mempertikaikan cara kita mentadbirkan kuasa undang-undang di negara ini yang sudah berlainan sangat ketika saya menjadi Timbalan Menteri Dalam Negeri dulu (tahun 1977-1978).


  Ada pihak menyatakan Speaker DUN Perak tidak perlu mendapatkan perkenan Sultan untuk mengadakan persidangan baru kerana persidangan terdahulu hanya ditangguhkan, bukan ditamatkan. Boleh Datuk Seri komen?


  Itu pandangan biasa namanya. Pandangan yang tidak berasaskan kepada undang-undang. Tetapi jikalau seseorang itu meneliti perkara 36 dan melihat kehendak dan kuasa Sultan di situ, ialah bahawa Sultan mempunyai kuasa itu. Kita tidak boleh hanya menyatakan oleh kerana ini hanyalah kesinambungan kepada Dewan dulu. Sedangkan Menteri Besar sudah bertukar, Exco sudah bertukar, Menteri Besar lama sudah keluar daripada bidang tugas dan bidang kuasanya. Ia sudah menjadi suatu keadaan baru. Sebab itu perlunya kita mendapat arahan daripada Sultan. Sebenarnya ketika Dewan tidak bersidang, kuasa Sultan tetap ada. Sama ada hendak mengarah Dewan bersidang atau tidak. Ini perlu difahami semua orang yang berkaitan dengan DUN. Speaker tidak boleh berbuat sesuka hati di negeri begitu juga di Parlimen. Jika Yang di-Pertuan Agong menyatakan baginda hendak menangguhkan Dewan, jadi ini kuasa baginda.


  Tindakan Speaker DUN Negeri yang mengadakan persidangan di bawah pokok dari sudut undang-undang?


  Pertama, istilah Dewan mengikut amalan Parlimentary Practice Commonwealth termasuk yang diamalkan di House of Common (Dewan Rakyat) dan di House of Lord (Dewan Negara). Ia institusi berdinding, beratap dan menggunakan suatu bangunan. Jadi apabila seseorang itu bersidang di bawah pokok, ia bukan bersidang di dalam Dewan. Tidak ada rumahnya jadi mengikut Sesyen 27, seharusnya kita sudah boleh bertindak, tapi kenapa dibiarkan? Soalan ini saya tidak boleh jawab. Jadi saya berterus terang menyatakan tindakan-tindakan preventive (pencegahan) kita tidak cukup. Dan mesyuarat itu tidak sah.


  Adakah tindakan pencegahan itu perlu tunggu arahan menteri sebelum polis boleh bertindak?


  Tanpa menyinggung mana-mana perasaan, polis sendiri boleh bertindak. Sebab ini bukan berada di bawah cabang keselamatan. Ini kesalahan awam biasa. Ada tiga undang-undang berkaitan dengan tindakan awam. Pertama Akta Polis, kedua Akta Ketenteraman Awam dan ketiga ialah akta bersabit dengan mesyuarat atau berkaitan dengan Dewan Parlimen misalnya. Jadi mereka terbabit boleh diambil tindakan mengikut Akta Polis dan Akta Ketenteraman Awam 1959.


  Jadi, jika persidangan dibuat tidak sah, bagaimana dengan tiga usul diluluskan oleh DUN di bawah pokok?


  Ia juga tidak sah. Satu, prosedurnya ialah Setiausaha Dewan harus menyediakan notis sekurang-kurang tujuh hari atau menurut kehendak Speaker boleh disingkatkan. Dalam persidangan itu, Setiausaha Dewan tidak terbabit. Proses itu tidak dilakukan. Yang kedua, mengikut Perkara 36 Perlembagaan negeri Perak, Sultan hendaklah memanggil dari semasa ke semasa sidang DUN. Bermakna masa tertentu, Sultan harus dimaklumkan lantaran konsep DUN di negeri-negeri, pertama Sultan dan kedua DUN. Jika di Parlimen, konsep Parlimen ialah pertama Yang di-Pertuan Agong dan kedua Dewan Rakyat dan ketiga Dewan Negara. Jadi di negeri, Speaker tidak boleh bertindak sesuka hati, sekurang-kurangnya setiausaha mesti berfungsi dan yang paling wajar Sultan perlu memainkan peranannya. Sultan juga boleh meminta supaya sidang diadakan. Menteri Besar juga mengikut petisyen di bawah kuat kuasa peraturan Dewan Negeri Perak boleh meminta Dewan diadakan. Timbalan Speaker pun boleh sekiranya Speaker mempunyai alasan, dan boleh buat petisyen mengikut Sesyen 8 Peraturan negeri Perak.


  Presiden Majlis Peguam Malaysia, Datuk Ambiga Sreenivasan menyatakan kekebalan Speaker DUN termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan tidak ada akta atau undang-undang lain yang boleh mencabarnya. Boleh Datuk Seri komen?


  Mereka yang cakap kebal ini sebenarnya kebal dari apa. Itu saya fikir satu terma yang sengaja diwujudkan untuk mengelirukan pelbagai pihak. Speaker tidak kebal dari segi undang-undang dan juga prosedur.


  Pertama, seseorang Speaker jika tidak mengikut prosedur, fungsinya terbatal. Speaker beroperasi di dalam Dewan bukan di luar Dewan. Speaker mesti menerusi Setiausaha Dewan, Speaker tidak boleh mengarahkan dengan sendiri. Kerja-kerja Speaker mengadakan persidangan dan membubarkan Dewan mesti mendapat kelulusan Sultan sebab erti DUN, tampuknya ialah Sultan dan bawahnya DUN.


  Seterusnya, jika Speaker menyalahi keempat-empat prosedur ini, Speaker boleh dihadapkan kepada Jawatankuasa Keistimewaan atau Committee of Privileges apabila bersidang nanti. Jadi pandangan terbaik adalah oleh kerana BN sekarang sudah pun majoriti selepas dibuat perkiraan tempoh hari, kenapa tidak berani mengadakan Dewan, lantik Speaker baru. Di bawah Perkara 39 Perlembagaan Perak, ada peruntukan bagi Timbalan Speaker.


  Kenapa ini tidak berlaku?


  Inilah masalahnya. Kita kena berani sekarang melaksanakan tuntutan undang-undang. Paling penting, Perak sekarang ini dinasihati oleh satu kumpulan. Kita harus meneliti adakah kumpulan ini memadai bagi perjuangan negeri Perak menghadapi cabaran sekarang. Tapi ini bukan bagi saya untuk jawab. Terserah kepada pihak negeri. Kita mesti mencari alternatif yang praktikal jadi mesti orang yang betul-betul memahami prosedur politik dan juga prosedur dalaman legislative (perundangan) dan juga peraturan menguatkuasa undang-undang dalam DUN.


  Adakah kerajaan baru ini boleh berfungsi sebagai kerajaan negeri?


  Sebenarnya boleh dan yang terbaik ialah memberi legitimacy (kesahihan) kepadanya di DUN sekarang. Sebab BN sudah majoriti. BN sudah ada 31 Adun termasuk tiga DUN Bebas. Apa yang hendak ditakutkan. Cuma soalan saya, betulkah yang empat orang itu tidak berubah hatinya. Bak kata pepatah, anak sungai lagikan berubah ini pula hati orang. Jadi sekarang mahu tanya balik. Kalau betul kita majoriti, sebaik-baiknya dibuat petisyen di bawah Peraturan 8 ataupun 18 di dalam kaedah peraturan tetap, diadakan sidang. Speaker kalau tidak hadir pun tidak apa. Sebab petisyen boleh dibantu oleh arahan daripada Sultan mengadakan sidang. Menteri Besar sekarang pun boleh memohon menerusi petisyen, di situ lantik Speaker baru.


  Ada pihak terutama Pakatan Rakyat menganggap masalah kecelaruan politik di Perak boleh diselesaikan jika DUN dibubarkan bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan. Komen Datuk Seri?


  Itu pilihan mereka. Kalau hendak buat begitu, kini terpulang kepada Sultan Perak. Sekarang setahu saya baginda tidak bersetuju, tidak berkenan untuk bubar Dewan. Kalau Sultan tidak berkenan bubar Dewan, sebaik-baiknya kita memilih Speaker baru. Itu jalannya. Kita gunakan institusi DUN bagi memberi cop legitimacy kepada kerajaan negeri sekarang. Di situ kita boleh dengar petisyen daripada Menteri Besar, petisyen daripada Setiausaha misalnya dan kita buat usul dan diterima. Dan saya percaya akan lulus sebab majoritinya ada, iaitu sekurang-kurangnya satu. Ini yang terbaik.

  BalasPadam