04 Mac 2009

Sidang tergempar Dun Perak di bawah teduhan Pokok Angsana

SIDANG TERGEMPAR DUN PERAK DI BAWAH TEDUHAN POKOK ANGSANA

IPOH, 3 Mac: Sedih dan menyakitkan hati adalah dua patah perkataan yang boleh mengambarkan persidangan tergempar DUN Perak yang terpaksa diadakan di bawah teduhan sepohon angsana berdekatan dengan Dewan Dun di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini.

Meskipun demikian, kesemua wakil rakyat Pakatan Rakyat dan Speaker tidak patah semangat tetapi sebaliknya meneruskan juga usaha mengadakan persidangan itu di situ setelah dihalangi ketat oleh polis yang mengawal mereka daripada memasuki Dewan Dun.

Sidang itu dikendalikan dan dipengerusikan Speaker DUN V Sivakumar dan meminta orang ramai yang hadir menyaksikan ‘acara penuh sejarah’ itu agar tidak menepuk tangan ataupun memberi sorakan. Siva meminta mereka yang dianggarkan kira-kira 300 orang supaya menghormati sidang DUN itu.

Ia diadakan di bawah sepohon pokok, dan semua 27 wakil rakyat Pakatan Rakyat termasuk Menteri Besar Perak Dato’ Seri Nizar Jamaluddin hadir dengan dipengerusikan oleh Speaker yang berpakaian rasmi.

Pintu masuk ke bangunan tersebut ditutup dan dikawal oleh kira-kira 100 anggota polis, yang turut mengadakan sekatan jalanraya menuju ke situ.

Kira-kira jam 10.20 pagi usul pertama yang dibentangkan bahawa menyatakan undi percaya kepada Menteri Besar Pakatan Rakyat, Dato’ Seri Mohamad Nizar Jamaluddin telah diluluskan dengan sebulat suara. - END

Tiada ulasan:

Catat Komen