09 Januari 2010

URA-URA COLA NAK KENA POTONG !

SHAH ALAM – Ura-ura kerajaan mahu menghapuskan elaun kos sara hidup (Cola) bagi menjimatkan perbelanjaan negara, dilihat memberikan impak besar kepada kakitangan awam. Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Omar Osman berkata, pelaksanaanya kelak akan menjejaskan sara hidup sektor awam yang kini dihimpit dengan ekonomi yang tidak menentu.

Katanya, beliau bimbang kemungkinan tindakan itu menjejaskan prestasi kerja kakitangan awam.

“Penghapusan elaun Cola merupakan tindakan paling tidak wajar untuk dilaksanakan jika benar apa yang diperkatakan. “Langkah ini perlu dipertimbangkan dengan mendalam. Sejajar dengan perkembangan ekonomi semasa yang tidak mengizinkan, akan menambahkan lagi beban ke atas hidup kakitangan awam,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata demikian mengulas desas desus di internet melaporkan penghapusan elaun Cola akan dilaksanakan pada 2010, sebagai langkah menjimatkan perbelanjaan negara. Omar berkata, sewaktu ekonomi negara dilanda kegawatan pada 1998, kerajaan tidak mengambil langkah memotong elaun Cola sebagai salah satu alternatif untuk berjimat.

“Oleh itu, sebagai jalan terbaik, kerajaan perlu meneliti dan mengkaji rasionalnya atau mengambil langkah lain dalam menjimatkan perbelanjaan negara,” katanya. Sinar Harian

---------------------------------------------------------------------------

Saelok elok nyer kerajaan harus menunjukkan contoh dahulu....

potong elaun semua menteri menteri dahulu...
minyak kenderaan isi sendiri,
rumah sewa bayar sendiri,
bil api air bayar sendiri,
bil handphone bayar sendiri,
bil talipon rumah bayar sendiri,
Anak anak pergi sekolah gunakan bas sekolah... jangan guna kenderaan rasmi.
Dreber untuk anak bini bayar gaji mereka dengan duit gaji sendiri..
kurangkan melancung keluar negara terutama bik mama yang hobi shoping
dan macam macam lagi lahhh..

Emmm....
apa macam.... ader berani ker ???

Tiada ulasan:

Catat Komen